Svet 27.9.2010 5:00

Anketa: Založbe in knjigarne v e-knjigi ne vidijo konkurence

Frankfurt, 27. septembra - Založbe in knjigarne verjamejo v miroljubno sožitje med tiskanimi knjigami in knjigami v elektronski obliki. Oboje se "odlično dopolnjujejo", so sporočili iz Borznega združenja nemških knjigarnarjev, ki je dva tedna pred začetkom mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu na Majni opravilo raziskavo o odnosu do e-knjig.

"Tiskana knjiga in e-knjiga imata vsaka zase jasno vidne značilnosti," so pojasnili v združenju. Oba formata imata povsem različne lastnosti, je pokazala anketa, ki so jo izpeljali med 785 založbami in knjigarnami. Tiskanim knjigam večina pripisuje lastnosti, kot so "vrednota" (85 odstotkov), "lepota" (76 odstotkov) in "prijaznost" (74 odstotkov). E-knjigo pa je štiri petine vprašanih označilo kot "trendovsko", 77 odstotkov kot "moderno" in 62 odstotkov kot "praktično".

Obema formatoma je skupno to, da je zelo pomembna zunanja predstavitev vsebine. Pri tiskani knjigi jih je 97,6 odstotka anketiranih priznalo, da jim veliko pomeni izgled platnic. Pri e-knjigi so oblikovne plati, kot so platnice in pisava, pomembni za 66 odstotkov vprašanih.

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki se bo začel 6. oktobra, bodo poleg e-knjig predstavili tudi bralnike. V četrtek so že predstavili primerjalno analizo, po kateri je 10 od 15 testiranih bralnikov dobilo oceno 2. Pri nakupu morajo kupci paziti, katere formate bralniki podpirajo. Noben bralnik namreč ne velja za vse sisteme.