Slovenija 25.9.2010 4:00

Danes začetek slovenskih Dnevov evropske kulturne dediščine

Ljubljana, 25. septembra - S številnimi dogodki po več slovenskih mestih in krajih se bodo danes začeli slovenski Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). Letos bodo potekali na temo Kulturna dediščina in pomanjkanje ter bodo posvečeni predvsem razmislekom o nas samih in naši preteklosti.

Med dogodki in prireditvami bo - kot je v programski knjižici letošnjih DEKD zapisala generalna direktorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Jelka Pirkovič - vsakdo našel "del zanimive in večplastne zgodbe o nas samih, o našem značaju in o semenih, ki smo jih v dediščino zasejali za prihodnost".

Dnevi Evropske kulturne dediščine, ki so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije, letos potekajo že 25. leto. Osrednji dogodek letošnjih dnevov bo tretji forum o evropski dediščini, ki bo 1. in 2. oktobra v Carigradu. Potekal bo na temo Kulturna dediščina, sodelovanje, blaginja in bo tako dodal svoj prispevek letošnjemu Evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti.

Slovenske DEKD koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.