Svet 26.9.2010 5:30

Stričku Vanji velika nagrada 44. izdaje Bitefa

Beograd, 26. septembra - Glavno nagrado 44. izdaje Bitefa - Grand Prix "Mira Trailović" je dobila predstava Striček Vanja v režiji Jürgena Goscha v izvedbi Deutsches Theatra iz Berlina. Nemško uprizoritev drame Čehova je za najboljšo izbralo tudi občinstvo tradicionalnega gledališkega festivala, ki je od 15. septembra potekal v Beogradu.

Specialna nagrada je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pripadla madžarski predstavi "Frankenstein-projekt" v režiji Kornela Mundruca za "veščo in pogumno hojo med diletantizmom (v izvirnem pomenu) in profesionalizmom".

Odločitve žirije, ki ji je predsedovala gledališka umetnica s Hrvaške Nataša Rajković, so razglasili v petek zvečer ob koncu Bitefa. V glavni selekciji so izvedli deset predstav iz osmih držav.

Rajkovićeva je dejala, da ima prvonagrajena predstava nesporne kvalitete, kar je jasno tudi gledalcem, ki niso iz gledaliških krogov. Predstava dokazuje, da tistega, kar na odru deluje zelo enostavno, pravzaprav ni lahko ustvariti, je dodala.

Gledalci so v glasovanju na drugo in tretje mesto postavili domače predstave - "Ko bi hteo mamu kao moju" gledališča "Duško Radović" in "Bahantkinje" Narodnega gledališča.

Politikino nagrado za režijo je posebna žirija podelila belgijskemu režiserju Janu Lauersu za predstavi Izabelina soba in Hiša jelenov. Žirija je zapisala, da so "Lauersove predstave specifična posvetila zgodbi, imaginaciji, teatralnosti".

Predstave - po dve iz Belgije in Srbije, po eno iz Slovenije, Italije, Nemčije, Rusije, z Madžarske in s Poljske - sta izbrala Jovan Ćirilov, obenem umetniški direktor Bitefa, in Anja Suša. Maska Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko sta na odru Bitef teatra gostovala s predstavo Spomenik G2 Janeza Janše in Dušana Jovanovića.

S Stričkom Vanjo je Bitef obeležil 150. obletnico rojstva Antona Pavloviča Čehova. Posvetili so mu tudi tribuno Čehov v 21. stoletju. Med festivalom so predstavili študijo o fenomenu Bitef, delo ruske teatrologinje Natalije Vagapove, in postavili razstavo fotografij iz predstav režiserja Tomaža Pandurja.