Svet 26.9.2010 6:00

Prix Italia 2010 za radijsko igro "Little Enemyz" Eberharda Petschinke

Torino, 26. septembra - Radijska igra "Little Enemyz" Eberharda Petschinke je v Torinu v petek prejela Prix Italia 2010. Ta produkcija ORF in Mitteldeutschen Rundfunk je črpala iz romana "Beasts of No Nation" nigerijskega pisatelja Uzodinme Iweale. Pisatelj, slikar in režiser Petschinka je nagrado dobil kot "najuspešnejši avtor radijskih iger v svetovnem merilu".

Petschinka je na podlagi izvirnega angleškega besedila v radijski medij prenesel zgodbo afriškega fanta Aguja, ki postane vojak. Pri projektu so sodelovali afriški naturščiki, uporabili so glasbo Marylina Mansona in Wolfganga Mittererja. Postaja Ö1 je igro "Little Enemyz" nazadnje predvajala v ciklu, posvečenem Afriki, "Ke Nako - Afrika zdaj" maja letos. Igra je letos nominirana tudi za nagrado Prix Europa v kategoriji igrane radijske igre.

Petschinka se je rodil leta 1953, kot slikar in režiser se podpisuje tudi s psevdonimom Krok. Prejel je že vrsto nagrad, med njimi Prix Europa za "najboljšo evropsko radijsko igro leta" in Prix Italia, oboje leta 2008 za papeško satiro "Santo Subito". Leta 2009 so mu za življenjsko delo podelili nagrado "Günter Eich", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nagrado Prix Italia je leta 1948 ustanovila italijanska državna televizija RAI. Med drugim so jo prejeli že tako slavni, kot so Dylan Thomas, Samuel Beckett, Friedrich Dürrenmatt, Ingmar Bergmann, Eugene Ionesco in George Tabori.