Svet 26.9.2010 8:56

Zlata školjka v San Sebastianu filmu "Neds" Britanca Mullana

San Sebastian, 26. septembra - Na letošnjem 58. filmskem festivalu v San Sebastianu so v soboto zvečer glavno nagrado, zlato školjko, podelili filmu "Neds" britanskega igralca in režiserja Petra Mullana. Z nazivom najboljši režiser pa so okitili francosko-čilskega filmarja Raoula Ruiza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mullanov film, ki je žirijo pod vodstvom srbskega filmskega režiserja Gorana Paskaljevića najbolj prepričal, govori o odraščanju v trdem okolju Glasgowa v 70. letih minulega stoletja. Režiser Mullan si je sicer leta 2002 za film Sestre Magdalenke prislužil nagrado beneškega filmskega festivala.

Film "Neds" si je prislužil še nagrado v kategoriji glavna moška vloga, ki je šla v roke mladega Connorja McCarrona. Nagrado za glavno žensko vlogo pa je dobila Španka Nora Navas za interpretacijo v filmu katalonskega režiserja "Pa negre".

Srebrna školjka, nagrada za najboljšega režiserja, je šla v roke režiserju Ruizu za več kot štiri ure dolgi film "Misterios de Lisboa", ki je nastal po knjižni predlogi portugalskega pisatelja iz 19. stoletja Camila Castela Branca. Ruiz je leta 1997 za svoj celotni opus dobil zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu.

Posebno nagrado žirije je prejel španski film "Elisa K" katalonskih avtorjev Judith Colell in Jordija Cadene. Za nagrade se je sicer v San Sebastianu potegovalo 15 filmov.