Svet 28.9.2010 5:00

Kafkov Proces odprl Hamburški gledališki festival

Hamburg, 28. septembra - Predstava Proces po Franzu Kafki v režiji Andreasa Kriegenburga in izvedbi gledališča Münchner Kammerspiele je v nedeljo odprla Hamburški gledališki festival. Gostujoča predstava je v Thalia Theatru občinstvo navdušila predvsem s spektakelsko odrsko podobo. V sedmih tednih bo na sporedu še sedem predstav z nemškega govornega območja.

Vodja festivala Nikolaus Besch je v uvodni besedi kritično spregovoril o pravkar sprejeti odločitvi o zmanjševanju sredstev za kulturo v Hamburgu. Od politikov pričakuje, kot je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa, "da kulture s tako ali tako najmanjšim deležem v proračunu ne postavljajo vedno znova na kocko nevarnih političnih razprav o zategovanju pasu ter da ne ogrožajo obstoja kulturnih institucij".

"Enkrat zaprta ali do smrti izstradana ustanova ne bo nikoli več oživela," je opozoril Besch. Hamburški senat namreč načrtuje zaprtje Muzeja Altona, gledališču Deutsche Schauspielhaus pa namerava vzeti sredstva v višini 1,2 milijona evrov.

Med predstavami bo tudi opera Christopha Schlingensiefa "Mea Culpa" v izvedbi dunajskega Burgtheatra. Vlogo, ki jo je zase predvidel letos avgusta umrli režiser, bo - kot je določil že Schlingensief - prevzel igralec Joachim Meyerhoff. Na dan krstne uprizoritve, 24. oktobra, bi bil Schlingensief star 50 let.

V teatru Kampnagel, ki se bo letos prvič priključil festivalu, bodo 14. in 15. oktobra odigrali Kvartet Heinerja Müllerja v izvedbi gostov, ansambla Schauspielhaus iz Züricha. Ob koncu bo 31. oktobra v St. Pauli Theatru ansambel Deutsches Theater Berlin ponudil Konec igre Samuela Becketta.

Hamburški gledališki festival se, kar je za Nemčijo izjema, financira samo od prispevkov, denarja sponzorjev in dohodka od prodaje vstopnic. Besch je v nedeljskem nagovoru sicer poudaril, da vse povabljene predstave prihajajo iz subvencioniranih teatrov. "Tudi ta festival, kot vsi ostali festivali, je torej odvisen od zadovoljivega števila subvencioniranih teatrov, zadovoljive subvencionirane kulture," je opomnil Besch.