Slovenija 27.9.2010 16:38

Tao G. Vrhovec Sambolec med finalisti za Henkel Art.Award. 2010

Dunaj, 27. septembra - Slovenski umetnik Tao G. Vrhovec Sambolec se je uvrstil med pet finalistov za nagrado Henkel Art.Award. 2010. V finale so se uvrstili še umetniki iz Moldavije, Turčije, s Poljske z in Madžarske. Nagrajenca bodo 25. novembra razglasili na prireditvi v prostorih cesarske konjušnice v muzeju MUMOK na Dunaju.

Finalisti so še Pavel Braila (Moldavija), Maksymilian Cieslak (Poljska), Özlem Sulak (Turčija) in Gergely Hory (Madžarska).

Izbrana pa sta tudi že dobitnika nagrade za mladega umetnika iz Avstrije in nagrade za mladega umetnika iz Srednje in Vzhodne Evropa. Tako kot dobitnik velike nagrade Henkel Art.Award. 2010 bosta razglašena 25. novembra na Dunaju.

Velika nagrada vključuje znesek v vrednosti 7.000 evrov, razstavo v domači državi in samostojno razstavo v Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) na Dunaju. Nagradi za mladega umetnika sta vredni vsaka po 2.000 evrov, je sporočila Dubravka Rebernak s službe za odnose z javnostmi Henkel Slovenija.

Na razpis za Henkel Art.Award. 2010 je prispelo 1.060 prijav. Finaliste je izbrala mednarodna strokovna žirija pod vodstvom direktorice MUMOK Karole Kraus. V žiriji so bili še glavna kustosinja v Mestni umetnostni galeriji v Sofiji Maria Vassileva, kustos in lastnik galerije v Bratislavi Juraj Carny, namestnica direktorja Muzeja sodobne umetnosti v Breslavu na Poljskem Dorota Monkiewicz in neodvisna kustosinja iz Turčije Basak Senova Muratoglu.

Kot je dejala Krausova, so jo "širok nabor in raznolikost umetniških pozicij ter uporabljenih tehnik mlade srednje- in vzhodnoevropske avantgarde presenetili".

Nagrado za mladega umetnika iz Srednje in Vzhodne Evrope bo prejel eden od umetnikov, ki so sodelovali v programu "Artists-in-Residence" avstrijske ustanove KulturKontakt.

Dobitnika nagrade za mladega umetnika iz Avstrije je med 74 prispelimi prijavami izbrala žirija v sestavi Martin Hochleitner iz Zgornjeavstrijskega pokrajinskega muzeja, Susanne Neuburger, kustosinja v muzeju MUMOK, in Annemarie Türk iz ustanove KulturKuntakt.

Henkel CEE (Srednja in Vzhodna Evropa) v sodelovanju z ustanovo KulturKontakt iz Avstrije natečaj Henkel Art.Award. sponzorira od leta 2002. Nanj se lahko s svojimi umetniškimi deli prijavijo umetniki iz 31 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Centralne Azije. Leta 2009 se je sodelovanje razširilo in sedaj vključuje tudi Muzej moderne umetnosti (MUMOK).

Glavno nagrado Henkel Art.Award. je leta 2008 prejel slovenski slikar Miha Štrukelj.