Svet 28.9.2010 6:00

Trije animirani filmi za nagrado Evropske filmske akademije

Berlin, 28. septembra - Za nagrado Evropske filmske akademije (EFA) za najboljši animirani igrani film se bodo potegovali trije. V ožjem izboru so špansko-ameriški Planet 51 režiserja Jorgeja Blanca, belgijski "Sammy's avonturen: De geheime doorgang" Bena Stassena in britansko-francoski "L'Illusionniste" Sylvaina Chometa, piše na spletni strani akademije.

O nominirancih je odločala žirija, v kateri sta bila člana uprave akademije, danski producent Per Holst in španski producent Antonio Saura, poleg njiju pa predstavniki Evropske zveze animiranega filma Cartoon - režiserja animiranih filmov Mark Baker iz Velike Britanije in Giuseppe Lagana iz Italije, kakor tudi urednik francoske revije Ecran Total, Serge Siritzky.

Planet 51 je bil v slovenskih kinih na sporedu pozimi. V središču je ameriški vesoljec Chuck, ki pristane na neznanem planetu v prepričanju, da je prvo živo bitje, ki bo zakorakalo po novem svetu. Toda na veliko presenečenje naleti na male zelene vesoljčke, ki niso navdušeni nad tujimi zavojevalci. Po spletu zabavnih prigod se spoprijatelji z zvedavim Nezemljanom in z njegovo pomočjo prek številnih avantur spoznavata, da sta si obe rasi bolj podobni, kot bi pričakovali, so zapisali v Kolosejevi napovedi.

Chometov animirani film "L'Illusionniste" (Iluzionist) so premierno prikazali na letošnjem Berlinalu. Film temelji na nikoli posnetem scenariju francoskega pantomimika, režiserja in igralca Jacquesa Tatija iz leta 1956, piše v prosti enciklopediji. Glavni lik je animirana podoba Tatija. Zgodba se plete okrog iluzionista, ki obišče odročen kraj, kjer sreča dekle, ki je prepirčano, da je pravi čarovnik.

"Sammy's avonturen: De geheime doorgang" je belgijski animirani film, posnet v angleščini (Sammy's Adventures: The Secret Passage), po slovensko Sammyjeve avanture: Skrit prehod oziroma v francoščini "Le voyage extraordinaire de Samy". Zrežiral ga je Ben Stassen, glasove animiranim junakom so posodili Isabelle Fuhrman, Tim Curry, Melanie Griffith in Jenny McCarthy. Premiera filma je bila avgusta v Belgiji. Sammyjeve avanture spremljajo želvjega samca, ki potuje skozi 50 let svojega življenja in pri tem kaže na posledice segrevanja ozračja.

Zmagovalca tudi v tej kategoriji bo izbiralo 2300 članov EFA. Podelitev najvišjih evropskih filmskih nagrad bo 4. decembra v Tallinnu.