Svet 23.11.2010 6:00

Apel centrov PEN Evropskemu parlamentu

Beograd, 23. novembra - Udeleženci nedavne regionalne konference Srbskega centra PEN so podpisali skupni apel Evropskemu parlamentu, v katerem so izrazili ogorčenje, ker so zaradi davčne politike v Sloveniji reciklirali zaloge prevoda Izgubljenega raja Johna Miltona.

Apel so podpisali predstavniki centrov PEN Srbije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Makedonije, Slovenije in Turčije, je sporočil Srbski center PEN.

Dragoceno delo svetovne književnosti so reciklirali, ker veljavni predpisi založnike silijo k plačilu visokega davka tudi na neprodani del naklade, je sporočil Srbski center PEN. Apel bodo poslali Evropskemu parlamentu v Strasbourgu ter vladam in ministrstvom za finance v svojih državah.

V apelu med drugim piše, da so udeleženci konference "pozno in z ogorčenjem izvedeli, da se je kolegu, pisatelju in prevajalcu Marjanu Strojanu zgodilo, da je precejšen del naklade prevoda Izgubljenega raja komaj nekaj let po tem, ko so veliko delo angleške književnosti dali v prodajo, končal v reciklaži".

Podpisniki so "ogorčeni nad to potezo barbarske ekonomske logike, ki jo vsiljujejo predpisi, po katerih se zaloga čevljev ne razlikuje od knjig tega formata", zato protestirajo proti temu dejanju v državi članici Evropske unije. EU bi morali biti ponosna na književno tradicijo članic, še posebej na dela iz svetovne kulturne dediščine, ki presegajo meje med državami.

Regionalna konferenca Srbskega centra PEN pod motom Memoari: dejstvo ali fikcija? je bila v Beogradu pred dvema tednoma, še poroča portal za kulturo jugovzhodne Evrope. Srbski center PEN bo tudi gostitelj 77. mednarodnega kongresa PEN leta 2011 v Beogradu.