Na hitro prelistano 2.10.2010 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. oktobra - Pri založbi Učila international so izdali roman kultne ameriške pisateljice Stephenie Meyer Kratko drugo življenje Bree Tanner. Pri založbi Meander je izšel ljubezenski roman Nore Roberts Postelja iz vrtnic, pri Mladinski knjigi pa delo tržaške pisateljice Alenke Rebula Sto obrazov notranje moči in delo Antona Trstenjaka Po sledeh človeka.

KRATKO DRUGO ŽIVLJENJE BREE TANNER - NOVI ROMAN STEPHENIE MEYER

Zgodba Bree Tanner se je prvič pojavila že v knjigi Mrk. V pričujoči knjigi protagonistka ne pozna več življenja brez nerazložljivo močnih čutov, nadčloveških refleksov in neustavljive telesne moči. Ne spomni se več, kako je živela, preden je postala vampirka. Zdaj ve le to, da je življenje z drugimi novorojenimi vampirji zelo negotovo in da v njihovem svetu obstaja le nekaj pravil: pazi nase, drži se v ozadju, najpomembnejše pa je, da se domov vrneš pred zoro, sicer umreš. Obenem se ne zaveda, da se njen čas nesmrtnosti počasi izteka. V takšnem ozračju se nepričakovano spoprijatelji z Diegom. Sčasoma spoznata, da so novorojeni vampirji le igračke v rokah glavne vampirke Belle Swan. Roman, v katerega je avtorica tudi tokrat vnesla mešanico nevarnosti, skrivnosti in ljubezni, je prevedla Sandra Stevanovič.

Ameriška pisateljica Stephenie Meyer (1973) je avtorica priljubljene mladinske knjižne serije oziroma sage Somrak, po kateri je bil posnet tudi film. Idejo za pisanje o vampirjih je dobila v sanjah. Takoj po izidu prvenca Somrak je bila izbrana za najobetavnejše pisateljsko ime (Publishers Weekly) leta 2005. Sago dopolnjujejo še tri nadaljevanja - Mlada luna, Mrk in Jutranja zarja. Meyerjeva je tudi avtorica romana za odrasle Duša.

POSTELJA IZ VRTNIC - LJUBEZENSKI ROMAN NORE ROBERTS

Roman prinaša zgodbo cvetličarke Emme Grant, ki ustvarja poročne aranžmaje in ki je bila že kot majhna deklica privrženka romantike. Pozneje moški kar rojijo okrog nje, vendar sama ne najde pravega. Pred nosom ima sicer Jacka Cooka, a ta je njej in prijateljicam tako blizu, da je skoraj že kot družinski član. Ko pa mu Emma vendarle vrne strastni poljub, se stvari zapletejo. Roman Postelja iz vrtnic, ki ga je poslovenila Suzana Pečnik, je drugi roman v zbirki Neveste. Prvi roman nosi naslov Sanje o beli poroki.

Nora Roberts (1950) je avtorica več kot 170 romanov, ki se večinoma znajdejo na lestvici New York Timesa. Z več kot 300 milijoni izvodov prodanih knjig je nedvomno ena najbolj slavnih in priljubljenih sodobnih avtoric ženskih zgodb. V pisanje jo je "prisilil" snežni vihar leta 1979. Takrat se je namreč preizkusila v zapisovanju zgodb, kar je bil začetek njene kariere.

NOVA KNJIGA ALENKE REBULA STO OBRAZOV NOTRANJE MOČI

Knjiga vodi bralca skozi temeljne izkušnje notranje človekove rasti, ob čemer avtorica uporablja govorico simbolov in mita. Vsako poglavje ima po eno stran ali največ dve strani besedila, ki je razdeljeno na kratke odstavke. Tako so bralci povabljeni v počasno branje in v ustavljanje ob besedilu ter v doživljanje notranjih podob. Poglavij je v skladu z naslovom 100. Manca Košir je v spremni besedi zapisala: "Veličastno delo. Prišlo je ob pravem času: ko se vse ruši okoli nas, mi postajamo kovači svetlih zvezd in svobodne ptice razprtih kri. Gradimo. Ker vse zna rasti, kliti brez muke in preminiti brez solz".

Alenka Rebula (1953) je tržaška Slovenka, pesnica in pisateljica, po stroki pa filozofinja in psihologinja. Posveča se vprašanjem globinske psihologije, vzgoje in izobraževanja, pa tudi družbeni kritiki in zamejski problematiki. Je avtorica uspešnice Blagor ženskam in pesniške zbirke Globine, ki so nas rodile.

PO SLEDEH ČLOVEKA - NOVO, DOPOLNJENO DELO PRIZNANEGA FILOZOFA IN PSIHOLOGA ANTONA TRSTENJAKA

Pri Mladinski knjigi so v zbirki Esenca posthumno izdali delo Antona Trstenjaka Po sledeh človeka. Kot je zapisal avtor sam, je delo nastalo na željo tedanjega uredništva Sveta knjige. V njem naj bi povzel glavne misli iz že objavljenih del, in tako je nastalo novo delo, v katerem so nekatera poglavja docela nova, kar velja predvsem za uvodno poglavje Po sledeh človeka.

Bistvo Trstenjakove usmerjenosti bi najbolje označili kot ekološko, sistemsko ali zeleno na socialnem in duhovnem področju. Verjel je, da je resničnost smiselna celota, sistem, v katerem ima vsaka stvar svoje mesto in vrednost, torej vsak človek s svojim značajem, vsaka človekova življenjska izkušnja, vsaka človeška potreba, pa tudi njegova težava, stiska, zmota ali krivda. Njegovo življenjsko geslo je bilo: "Za človeka gre", piše na zadnji strani knjige.

Anton Trstenjak (1906-1996) se je rodil v Rodmošcih pri Gornji Radgoni. Leta 1929 je na univerzi v Insbrucku doktoriral iz filozofije, leta 1933 pa še iz teologije. Dve leti prej je bil posvečen v duhovnika. Od leta 1940 pa vse do upokojitve je bil profesor filozofije in psihologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Bil je član Mednarodnega združenja za aplikativno psihologijo v Parizu, član SAZU, član Evropske akademije za znanost in umetnost v Salzburgu in predsednik Društva psihologov Slovenije. Za svoje delo je prejel vrsto priznanj, med njimi zlati častni znak svobode RS (1996). Trstenjakova pisna bera obsega 47 izvirnih knjig v slovenščini in tujih jezikih ter čez 500 znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov.