Slovenija 28.9.2010 14:22

Opera SNG Maribor v novo sezono z La boheme

Maribor, 28. septembra - Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja novo sezono v petek, ko bo premierno uprizorila opero italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija La boheme v režiji Janusza Kice in pod taktirko Marka Letonje. S tem se na mariborske odrske deske znova vrača ta svetovno znana opera, ki govori o odrešujoči moči ljubezni.

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred premiero opre La boheme Giacoma Puccinija v režiji Janusza Kice. Predstavnik za stike z javnostjo Alan Kavčič, umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic, dirigent Marko Letonja, režiser Janusz Kica in solistka Jessica Muirhead. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero opre La boheme Giacoma Puccinija v režiji Janusza Kice.
Predstavnik za stike z javnostjo Alan Kavčič, umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic, dirigent Marko Letonja, režiser Janusz Kica in solistka Jessica Muirhead.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Dirigenta Janko Kastelic in Marko Letonja. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Dirigenta Janko Kastelic in Marko Letonja.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred premiero opre La boheme Giacoma Puccinija v režiji Janusza Kice. Režiser Janusz Kica in solistka Jessica Muirhead. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero opre La boheme Giacoma Puccinija v režiji Janusza Kice.
Režiser Janusz Kica in solistka Jessica Muirhead.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Giacomo Puccini (1858-1924) je La boheme napisal na libreto tandema svojih stalnih sodelavcev Luigija Illice in Giuseppeja Giacose, pripoveduje pa zgodbo o ljubezni v revnem študentskem okolju pariškega velemesta.

Kot je na današnji novinarski konferenci v SNG Maribor povedal poljski režiser, večkratni Borštnikov nagrajenec Janusz Kica, ga je pri pripravi predstave vodilo vprašanje, kaj je tisto, kar dela to opero tako priljubljeno, da sodi med največkrat izvajane opere na svetu. To je bila tudi prva opera, ki jo je v življenju videl. "Bilo je grozno. Ničesar nisem razumel," je priznal.

Pri postavljanju opere na oder se je kot v prvi vrsti dramski režiser osredotočil na besedilo in poskušal zgodbo o mladostniški ljubezni med Mimi in Rodolfom v svetu kapitala in brezkompromisnega boja za obstanek približati današnjemu občinstvu. "Gledališče ni muzej, da bi predstavljali zgodovino, ampak da ugotovimo, kaj nam neka zgodba lahko pove danes," je pojasnil Kica, ki je v preteklosti že večkrat sodeloval z Dramo SNG Maribor, medtem ko bo to njegovo prvo sodelovanje z mariborsko opero.

Za glasbeni del predstave je poskrbel slovenski dirigent svetovnega slovesa Marko Letonja, ki pravi, da je La boheme "trd oreh" za vsakega dirigenta. Po njegovih besedah je zanjo značilna močna povezanost med glasbo in besedilom, zato je tudi sam posvečal veliko pozornosti besedilu. "Ključ te opere je v tekstu in ne toliko v melodijah, ki jih vsi poznamo," je dejal.

Predstavo po trditvah Letonje odlikuje tudi zasedba, saj so pevci zelo mladi in "niso obremenjeni s preteklimi interpretacijami". V glavnih vlogah bosta nastopila Kanadčanka Jessica Muirhead kot šivilja Mimi in Italijan Renzo Zulian kot pesnik Rodolfo.

Opero La boheme so v Mariboru že večkrat uprizorili, prvič leta 1923, nazadnje pa leta 2002 v koprodukciji z ljubljanskim Cankarjevim domom.