Svet 29.9.2010 6:00

Španija za oskarja ponuja film o Kolumbu, Mehika "Biutiful"

Madrid, 29. septembra - S približevanjem roka za oddajo kandidature za tujejezičnega oskarja, 1. oktobra, iz sveta kar dežujejo predlogi posameznih držav za prestižno filmsko priznanje. Španija se je odločila, da ameriškim ocenjevalcem ponudi "Tambien la lluvia" (Celo dež), zgodbo o Krištofu Kolumbu v Južni Ameriki, ki jo je zrežirala v Madridu rojena Iciar Bollain.

Filmska zgodba je postavljena v Bolivijo. V filmu sta nosilca dveh glavnih vlog španski igralec Luis Tosar in njegov mehiški kolega Gael Garcia Bernal. Film prikazuje režiserja, ki snema film o Kolumbu kot človeku, ki so ga predvsem zanimali zlato in sužnji, ne le preprosto odkrivanje novih dežel.

Odločitev za peti celovečerni film španske igralke in režiserke Bollainove je v torek sporočila Španska filmska akademija (La Academia de las Artes y las Ciencias Cinematograficas). Ameriška filmska akademija bo finaliste za 83. podelitev oskarjev sporočila januarja, podelitev bo 27. februarja. Španska kinematografija je doslej prejela štiri oskarje za najboljši tujejezični film.

Kot še poroča španska tiskovna agencija EFE, je "Tambien la lluvia" - koprodukcija Španije, Mehike in Francije, posneta po scenariju Paula Lavertyja, stalnega sodelavca Kena Loacha - obenem kandidat Španije za 53. podelitev nagrad ariel Mehiške filmske akademije za najboljši iberoameriški film. Mehiški kandidat za oskarja je "Biutiful" Gonzaleza Inarrituja.