Svet 30.9.2010 5:30

Avstrijska državna nagrada za evropsko literaturo Paulu Nizonu

Dunaj, 30. septembra - Osemdesetletni švicarski pisatelj Paul Nizon, ki živi v Parizu, prejme avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost za leto 2010. Nagrada mu prinaša 25.000 evrov, slovesno mu jo bodo izročili 15. novembra ob odprtju dunajskega festivala branja. Njegov prvi roman iz leta 1963 je bil "Canto", odtlej je Nizon ustvaril zajeten književni opus.

Zanj je prejel že nekaj nagrad, med drugim leta 1996 nagrado "Erich Fried", ki pa ni imela širšega odmeva.

Žirija - Stefan Gmünder, Paul Jandl, Barbara Neuwirth, Doron Rabinovici in Martina Schmidt - je odločitev sprejela soglasno, so v sredo sporočili z avstrijskega ministrstva za kulturo. Ministrica za kulturo Claudia Schmied je ob tem zapisala: "Paul Nizon v svojih delih, ki v literaturi v nemškem jeziku minulih 60 let stojijo kot monolit, obravnava velike teme modernega sveta: osamljenost, izgubljenost in brezperspektivnost. V natančnem in gostem jeziku, ki pa je kljub temu lahek kot pero, iz svoje radikalno osebne perspektive skicira izhode iz sveta, ki ga Jaz občuti kot utesnjujočega in ubijalskega."

Paul Nizon se je rodil 19. decembra leta 1929 v Bernu, umetnostno zgodovino, klasično arheologijo in germanistiko je študiral v Bernu in Münchnu. Delal je v Zgodovinskem muzeju v Bernu in kot umetnostni kritik pri časniku Neuen Zürcher Zeitung. Od leta 1962 je v svobodnem pisateljskem poklicu.

Njegova najpomembnejša dela so "Stolz" (1975), "Das Jahr der Liebe" (1981), "Im Bauch des Wals" (1989) in "Das Fell der Forelle" (2005), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Ob njegovi 80-letnici je lani pri založbi Suhrkamp v eni knjigi na 1500 straneh izšlo Nizonovo celotno prozno delo - romani, kratke zgodbe, dnevniki.

Avstrijsko nagrado za evropsko književnost podeljujejo od leta 1965 za literarne opuse evropskim pisateljem z mednarodnim ugledom. Njihova dela morajo biti dostopna v nemščini. Dobitniki so bili zadnjih pet let Claudio Magris (2005), Jorge Semprun (2006), A.L. Kennedy (2007), Agota Kristof (2008) in Per Olov Enquist (2009).

Slovenski založniki, sodeč po podatkovni bazi Cobiss, literarnega genija Paula Nizona še niso odkrili. V slovenščini ni najti prevodov njegovih knjig.