Svet 1.10.2010 5:00

Na Dunaju razstava holandskega portretnega slikarstva 17. stoletja

Dunaj, 1. oktobra - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju je še do 21. novembra odprta razstava holandskega portretnega slikarstva 17. stoletja, naslovljena Zlata doba. Na njej je predstavljenih 11 slik iz amsterdamskega Zgodovinskega muzeja, ki bo zaradi prenove zaprt do marca 2011.

Portreti bolj kot katerikoli drug likovni žanr odražajo značilnosti holandske družbe v "zlati dobi" ter socialne razmere in kulturo meščanstva v holandskih mestih, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

V tem času je nastala vrsta skupinskih portretov predstavnikov raznih združenj. Da bi se izognili monotoniji, saj so se portretiranci običajno postavili v kar v vrste, so slikarji v portrete skušali vnesti nekaj gibanja in akcije.

Razstavljene slike prihajajo iz Schuttersgalerij amsterdamskega Zgodovinskega muzeja in so tokrat prvič razstavljene izven Nizozemske. Z deli so zastopani Adriaen Backer, Frans Badens, Ferdinand Bol, Gerbrand van den Eeckhout, Govert Flinck, Bartholomäus van der Helst, Nicolaes Eliasz Pickenoy in Dirck van Santvoort, piše na spletni strani muzeja.