Svet 30.9.2010 6:00

Virzijeva "La prima cosa bella" kandidat Italije za oskarja

Rim, 30. septembra - Iz Rima je prišla novica, da sosednja Italija za ameriško nagrado oskar predlaga film "La prima cosa bella" režiserja Paola Virzija. To je zgodba o bratu in sestri, eksentrični materi in ljubezni, ki jih združuje. Postavljena je v Livorno od 70. let do danes. Igrajo Micaela Ramazzotti, Claudia Pandolfi, Stefania Sandrelli in Valerio Mastandrea.

Film je, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, v sredo izbrala komisija v sestavi: dobitnika oskarja Gabriele Salvatores in Dante Ferretti, filmski kritiki Alberto Crespi, Roberto Escobar in Alessandra Levantesi, novinarka Gloria Satta, producenti Conchita Airoldi, Angelo Barbagallo, Aurelio De Laurentiis, Adriano De Micheli, Mario Gianani in Fulvio Lucisano, distributerji Paolo Ferrari in Andrea Occhipinti ter generalni direktor Cinema, Nicola Borrelli.

Virzijev deveti celovečerni film se začne poleti leta 1971 v Livornu, kjer Anno razglasijo za najlepšo mamo. Njenega prvorojenca Bruna od ranega otroštva spremlja ta izzivalna podoba najlepše, vitalne in vesele matere. Zgodba matere, njenega moža, Bruna in njegove sestre Valerie se konča v današnjem času, ko se sin po dolgem času vrne domov. Naslov filma je vzet po priljubljeni italijanski popevki, ki jo je v tistem času pel Nicola di Bari.

Film "La prima cosa bella" (Prva lepa stvar) so v italijanskih kinih začeli vrteti v začetku letošnjega leta in naletel je na navdušene kritike. Kot pišejo italijanski portali, posvečeni filmu, je 46-letni Virzi, ki je tudi sam doma iz Toskane, tokrat naredil manj političen, pa zato toliko bolj čustveno nabit, intimen in lep film.

Virzijev film je imel potem kar 18 nominacij za najvišjo italijansko filmsko nagrado david, prejel pa je tri, in sicer Micaela Ramazzzotti za najboljšo igralko, Valerio Mastandrea za najboljšega igralca ter trio Francesco Bruni, Francesco Piccolo in Paolo Virzi za scenarij.