Slovenija 30.9.2010 8:58

Umrl je slikar in ilustrator Matjaž Schmidt

Ljubljana, 30. septembra - Po hudi bolezni je v sredo v 63. letu starosti v Ljubljani umrl akademski slikar in ilustrator Matjaž Schmidt, poroča Delo. Znanje, talent, humor in veselje do slikanja so bili tkivo, ki je Schmidta skoraj štirideset let uvrščalo med najpomembnejše in najbolj zaželene ilustratorje na Slovenskem.

Ljubljana, Mladinska knjiga. Novinarska konferenca ob 60-letnici podeljevanja Levstikovih nagrad, najvišjega priznanja za izvirno literaturo in izvirne ilustracije za otroke in razglasitev letošnjih nagrajencev v navzočnosti nagrajencev. Nagrajenec ilustrator Matjaž Schmidt. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mladinska knjiga.
Novinarska konferenca ob 60-letnici podeljevanja Levstikovih nagrad, najvišjega priznanja za izvirno literaturo in izvirne ilustracije za otroke in razglasitev letošnjih nagrajencev v navzočnosti nagrajencev.
Nagrajenec ilustrator Matjaž Schmidt.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Schmidt je med drugim ilustriral Kurirčke Janeza Bitenca, Dobro jutro, dober dan Žarka Petana, Hišo Daneta Zajca, delo Nebotičniki sedite Nika Grafenauerja, knjigi Kekec na hudi poti ter Kekec in Bedanec Josipa Vandota, Periskop Borisa A. Novaka in Kosovirje na leteči žlici Svetlane Makarovič.

Ilustriral je številne učbenike, njegov opus pa obsega tudi avtorski knjigi Nejčev prvi leksikon (1972) in Nejčev drugi leksikon (1984).

V zadnjih letih pa se je posvečal predvsem risanju stripov. Za knjigo Slovenske pravljice (in ena nemška) v stripu je letos spomladi dobil nagrado izvirna slovenska slikanica, ki jo podeljuje Združenje knjižnih založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije.

V knjigi je zbral 17 slovenskih ljudskih pravljic iz različnih slovenskih pokrajin in jim dodal še pravljico o možicu Špicparkeljcu bratov Grimm. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je vse korektno priredil, pri čemer njegove priredbe niso v ničemer škodile pravljičnim vsebinam.

Schmidt je ob podelitvi nagrade za STA povedal, da se je za strip odločil, ker je to dober način, da se zgodbe, ki jih otroci že poznajo, predstavi na nov način. "Če otroci vidijo zgodbico, ki jim jo je mama brala zvečer, v majhnih sličicah, je to novo odkritje neke zgodbe," je dejal.

Lani je prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje založba Mladinska knjiga. "Videti je, da besedilo, ob katerem bi se zmedel ali utihnil, ne obstaja," so zapisali podeljevalci. Za vsako pravljico, zgodbo, pesem ali članek je imel svoj slikarski odgovor, vedno pravljičen in resničen obenem. Vedno drugačen, nepredvidljiv, z očarljivo hudomušno distanco, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

Matjaž Schmidt se je rodil leta 1948 v Ljubljani. Vpisal se je na arhitekturo, a se nato odločil za Akademijo za likovno umetnost. Med drugim je bil učitelj likovne vzgoje, ilustriral je za različne časopise. Večji del življenja pa je ustvarjal kot samostojni umetnik.