Svet 30.9.2010 12:33

Umrl Arthur Penn, režiser filma Bonnie in Clyde

New York, 30. septembra - Umrl je ameriški filmski režiser Arthur Penn. Njegovi najboljši filmi so Bonnie in Clyde, Mali veliki mož in Čudodelka, za vse je bil nominiran za oskarja. Prvega ni hotel delati, potem ga je prepričal producent in igralec Warren Beatty. Nasilje, ki ga je sejal zakonski par iz 30. let, je prikazal zelo pristno, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Penn je, kot je pozneje povedal, želel, da se v filmu vidi, kako je biti ustreljen. Njegova filmska pripoved pa je zgolj odsevala tiste čase, ko je televizija nenehno poročala o vojni v Vietnamu. Prizori iz vojne so bili veliko bolj krvavi kot pa prizori v njegovem filmu.

Režiser je umrl v torek, dan po svojem 88. rojstnem dnevu, na svojem domu na Manhattnu. Odpovedalo mu je srce, je povedala hči Molly Penn. Penn - mlajši brat fotografa Irvinga Penna - je najprej pisal televizijske drame in režiral na Broadwayju. Za predstavi Čudodelka in "All the Way Home" je prejel nagrado tony. V 60. letih je prešel na film.

Bonnie in Clyde je pri gledalcih vzbujal simpatije do roparjev, Mali veliki mož pa je zgodbo o osvajanju divjega Zahoda prikazal z Indijanci kot "dobrimi" fanti. Pennov prvi film je bila priredba Čudodelke, za katero sta igralki Anne Bancroft in Patty Duke prejeli oskarja, prva za glavno in druga za stransko vlogo, pa "The Missouri Breaks" z Marlonom Brandom in Jackom Nicholsonom. Podpisal je tudi srhljivko "Night Moves", v kateri je zaigral Gene Hackman, in film "Alice's Restaurant".

Bonnie in Clyde, film iz leta 1967, je bil nominiran za osem oskarjev, dobila ga je Estelle Parsons za stransko vlogo. Na nek način je bil film prelomen in je pomenil zaton zlatih časov Hollywooda. Sesul se je stari sistem, na površje so s svojo svobodno ustvarjalnostjo priplavali Penn, Beatty, Robert Altman, Martin Scorsese in drugi.

Sam Penn je za svoj največji uspeh štel Malega velikega moža z Dustinom Hoffmanom iz leta 1970.