Svet 4.10.2010 5:00

Imperialna citadela Thang Long svetovna kulturna dediščina

Hanoj, 4. oktobra - Unesco je imperaialni citadeli Thang Long v današnjemu Hanoju potrdil status svetovne kulturne dediščine. V petek, ko so v Hanoju začeli praznovati tisočletnico prestolnice Vietnama, je pred kipom kralja Ly Thai Toja, ki je mesto izbral za prestolnico leta 1010, direktorica Unesca Irina Bokova prestižni certifikat izročila hanojskemu županu.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Unesco Thang Long na seznam svetovne kulturne dediščine uvrstil avgusta letos, skupaj z drugimi 14 lokacijami po svetu.

Ostanke citadele in dragocenih relikvij fevdalnih dinastij so odkrili pred osmimi leti med izgradnjo temeljev za postavitev nove narodne skupščine. Arheologi so našli več tisoč artefaktov, med njimi ostanke terakotnih zmajev, glave feniksov, keramične predmete, topove, meče, kovance. Izkopavanja so razkrila temelje stare palače in ostanke osrednjega Prepovedanega mesta, stare 1300 let, iz obdobja kitajske dinastije Tang.

Bokova je ob predaji certifikata opozorila, da status svetovne kulturne dediščine poleg časti prinaša odgovornost za njeno ohranjanje. Kralj Ly Thai To je mesto osvobodil po tisočletni kitajski nadvladi. Vietnamsko prestolnico je prenesel iz Ninh Binha v delto Rdeče reke in jo poimenoval Thang Long, "leteči zmaj".

Mesto je svoj status izgubilo samo za nekaj desetletij sredi 19. stoletja. Unesco je ocenil, da je bila citadela regionalno središče politične moči skoraj 13 stoletij in da lokacija odseva "enkratno in specifično kulturo jugovzhodne Azije v dolini spodnjega toka Rdeče reke", na križišču vplivov - Kitajske s severa in kraljestva Champa z juga.

Konservacija citadele se je začela januarja letos. Japonska je za triletni projekt primaknila dobrega 1,1 milijona dolarjev oziroma okoli 800.000 evrov.