Svet 1.10.2010 12:32

V Tokiu se je sklenil svetovni kongres Mednarodnega PEN

Tokio, 1. oktobra - V Tokiu se je v četrtek sklenil uradni del svetovnega kongresa Mednarodnega PEN, ki je letos potekal na temo Okolje in literatura - ali igrajo besede kakšno vlogo?. Udeležila sta se ga tudi predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan in predsednik odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN Edvard Kovač. Prihodnji kongres bo septembra 2011 v Beogradu.

Strojan, ki je bil pohvaljen za organizacijo letošnje mednarodne konference PEN na Bledu, je na kongresu napovedal prihodnjo konferenco, ki bo potekala med 4. in 8. majem 2011, ponovno na Bledu, je sporočil Kovač.

Kovač, ki se mu je sklenil triletni mandat predsednika odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN, je bil ponovno izvoljen za predsednika za naslednja tri leta. Ob tem je predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul dejal, da so s tem zagotovili, da bo odbor še naprej navzoč in dejaven na prizoriščih sporov, napetosti in nasilja po svetu, v katerem trpijo tudi pisatelji. Kovač pa je zagotovil, da bo odbor še naprej ponujal možnost, da bo prihajalo do srečanj in sprave med pisatelji sprtih strani in sicer na Bledu, ki po njegovih besedah pomeni "oazo miru".

Odbor je letos med svoje člane sprejel Etiopski Center, prejel pa je tudi kandidaturo Nepalskega Centra. Na zasedanjih so se člani odbora posvetili predvsem vprašanju odnosov med izraelskimi pisatelji ter arabskimi centri. Pozdravili so iniciative, ki bi privedle do skupnih konferenc judovskih in arabskih pisateljev. Posamezni člani odbora pa so se zavezali, da se bodo udeležili konference pisateljev, ki bo decembra v izraelskem mestu Haifa.

Strojan in Kovač sta na kongresu spomnila, da je letošnja tema kongresa bila že ena izmed tematik okroglih miz na Bledu izpred petih let. O temi sta v začetku kongresa spregovorila tudi kanadska pisateljica Margaret Atwood in Nobelov nagrajenec za literaturo Gao Xingjiang.