Na hitro prelistano 9.10.2010 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. oktobra - Pri Cankarjevi založbi so izdali delo Primoža Plahute in Toma Jeseničnika o vinskih poteh, pri Mladinski knjigi roman Williama Paula Younga Koliba, pri založbi Družina pa knjigo več avtorjev Vetrinj. Založba Artkontakt je bogatejša za delo Glasba panoram Plečnikove arhitekture, Založba Rokus Klett pa za slikanico o arhitekturi Kje pa ti živiš?.

Ljubljana. Knjiga Koliba, avtor William Paul Young. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Koliba, avtor William Paul Young.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kje pa ti živiš, avtorja Živa Deu in Bara Kolenc. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kje pa ti živiš, avtorja Živa Deu in Bara Kolenc.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vetrinj, ki je izšla pri založbi Družina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vetrinj, ki je izšla pri založbi Družina.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Glasba panoram Plečnikove Arhitekture, avtorja Stane Jeršič in Barbara Jekše Jeršič. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Glasba panoram Plečnikove Arhitekture, avtorja Stane Jeršič in Barbara Jekše Jeršič.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Najlepše vinske poti, avtorja Primož Plahuta in Tomo Jeseničnik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Najlepše vinske poti, avtorja Primož Plahuta in Tomo Jeseničnik.
Foto: STA

NAJLEPŠE VINSKE POTI - IZČRPEN VODNIK PO SLOVENSKIH VINOGRADIH

Poznavalec vin Primož Plahuta, sicer avtor Velikega vinskega leksikona z več kot 11.000 gesli, želi tokrat s priznanim fotografom Tomom Jeseničnikom bralca s turistično monografijo o slovenskih vinorodnih okoliših in njihovih vinih popeljati od s soncem obsijane Istre in Goriških Brd prek vetrovnega Krasa in Vipavske doline vse do zelene Štajerske in Prekmurja ter po številnih drugih slovenskih krajih.

Vodnik ponuja potovanje po slovenskih vinorodnih okoliših, pregled slovenskih vin, vinarjev, kleti in gostiln, ki je obarvano s slikovitimi fotografijami Jeseničnika in s podrobnim besedilom Plahute. Slednji je v uvodu zapisal, da je vodnik nastal, da bi z besedo opisal in sliko orisal neločljivo sobivanje človeka in narave, trt in vina, ki neizbrisno pušča sledi v zgodovinskem spominu, vinorodni krajini, arhitekturi, kulinariki in umetnosti.

KOLIBA - ROMAN KANADSKEGA AVTORJA WILLIAMA PAULA YOUNGA O SREČANJU Z BOLEČINO IN BOGOM

Avtor v središče romana postavi zgodbo Macka, ki mu je pred leti na taborjenju, kamor se je odpravil s svojimi tremi otroki, izginila 6-letna hčer. Pozneje so njeno okrvavljeno oblekico policisti našli v opuščeni kolibi. Mac in njegova družina živijo naprej, vendar se sam ne more znebiti občutka krivde, sramu, nemoči in jeze, da je lahko Bog sploh dopustil kaj tako grozljivega. Nekega jutra pa prejme vabilo v kolibo, za katerega misli, da bi lahko bilo od Boga. Odpravi se v kolibo, kjer preživi razsvetljujoč konec tedna. Avtor je za naslov izbral metaforo, ki predstavlja prostor, ki ga človek zgradi okrog svoje bolečine, v kateri obtiči. Delo je prevedla Ljubica Klančar.

Koliba je prvenec Kanadčana Williama Paula Younga. Roman je napisal kot božično darilo za svojih šest otrok in ga sprva ni nameraval objaviti, pozneje pa so ga prepričali prijatelji. Izdal ga je leta 2007 v samozaložbi. Že do konca leta 2008 je bilo prodanih 5 milijonov izvodov le v ZDA in Kanadi. Za velike založnike je bila knjiga preveč versko obarvana, za verske založbe pa preveč "mejna". Kljub temu je že dve leti na prvem mestu lestvice New York Times.

VETRINJ - KNJIGA SPOMINOV VEČ AVTORJEV NA VETRINJ LETA 1945

Založba Družina je izdala knjigo spominov različnih avtorjev na kraj Vetrinj po drugi svetovni vojni. Prispevke je zbralo društvo Nova slovenska zaveza, ki knjigo, kot je zapisano v uvodu, posveča spominu vseh vetrinjskih in drugih žrtev revolucije na Slovenskem. Vetrinj je označen kot simbol poraza slovenske domobranske vojske pa tudi kot slovenske duhovne in politične svobode.

Nova Slovenska zaveza je društvo, ki združuje državljane, ki so bili kakorkoli udeleženi v protikomunističnemu odporu v državljanski vojni, njihove svojce in potomce, kakor tudi druge državljane, ki sprejemajo programske usmeritve društva.

GLASBA PANORAM PLEČNIKOVE ARHITEKTURE

Knjiga Glasba panoram Plečnikove arhitekture je knjiga fotografije in besede. Ponuja popotovanje skozi podobe in sprehod po odru scenografij Plečnikove Ljubljane. Delo prek 48 fotografij avtorjev Staneta Jeršiča in Barbare Jakše Jeršič odseva ustvarjalni duh mojstra Plečnika. Fotografije dopolnjujejo razmišljanja akademika Jožeta Trontlja, arhitektov Fedje Koširja in Boštjana Vuge, filozofinje Mojce Puncer, umetnostnega zgodovinarja Jureta Mikuža, pisateljice in literarne zgodovinarke Katarine Marinčič, likovnega kritika Marka Košana ter Barbare Jakše Jeršič in Staneta Jeršiča.

Delo želi "odgrinjati skrivnostno tančico upodobljenega trenutka prostora. Je neslišna glasba harmonij, ki jo izražajo besede in igrajo podobe srcu, je preprosto skrivnostna antologija podob Plečnikove Ljubljane," so zapisali v založbi Artkontakt. Knjiga je izšla v slovenščini in angleščini in je del projekta LSPK.

SLIKANICA ŽIVE DEU IN BARE KOLENC Z ILUSTRACIJAMI DAMIJANA STEPANČIČA O ARHITEKTURI PO OTROŠKO

V ilustrirani zgodbi Kje pa ti živiš? otroci srečajo malega Nejca, s katerim spoznavajo svoj dom kot prostor za bivanje in arhitekturni objekt. Skupaj se naučijo nekaj novega o delih hiše, vrstah hiš glede na velikost in starost in se seznanijo z ljudmi, ki hiše načrtujejo in izdelujejo. Slikanica ponuja prijetno otroško branje, v pomoč pa bo tudi staršem in vzgojiteljem, ki z otroki spoznavajo zgradbe ter načela varstva okolja in kulturne raznolikosti, so zapisali v založbi Rokus Klett.

Slovenska arhitektka Živa Deu (1951) je avtorica in soavtorica več knjig ter številnih strokovnih člankov. Ukvarja se z varstvom stavbne dediščine v prostorskem urejanju kulturnih krajin ter z ohranjanjem prostorske, naselbinske in stavbne kulturne identitete.

Damijan Stepančič (1969) je študiral na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1996 diplomiral na slikarskem oddelku. Posveča se predvsem mladinski knjižni ilustraciji. Sodeluje tudi s periodičnim, predvsem mladinskim tiskom.