Svet 6.10.2010 5:00

Decembra bodo uresničili Murtićeve donacije Zagrebu in Hrvaški

Zagreb, 6. oktobra - Reprezentativni presek ustvarjalnosti enega izmed najbolj izpostavljenih hrvaških likovnih umetnikov druge polovice 20. stoletja, Eda Murtića, bodo predstavili v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti od 4. decembra letos do konca januarja prihodnjega leta. Obenem gre za donacijo več kot 1000 Murtićevih del mestu Zagreb in hrvaški državi.

Razstava Edo Murtić - Donacija bo obsegala umetniški opus velikega hrvaškega slikarja med letoma 1941 in 2004, podaritev več kot 1000 umetnin mestu in državi pa je bila želja pokojnega avtorja, ki jo je z donacijo izpolnila njegova družina.

Razstava donacij bo zaznamovala začetek njenega preraščanja v institucijo, ki namerava vzpostaviti novo paradigmo uresničenja umetniških donacij ob širšem kulturnem pomenu, platformi za izobraževanje in skozi raziskavo mednarodnega modernizma, so zapisali v prvi napovedi velike razstave, ki bo vsekakor zaznamovala konec leta v hrvaški kulturi in umetnosti.

Kot so pojasnili v Muzeju sodobne umetnosti, nameravajo v času razstave januarja 2011 organizirati mednarodno srečanje, na katerem bodo javno obravnavali oblike, delovanje in programsko prakso sorodnih institucij, ki so utemeljene na zapuščini Murtićevih sodobnikov in njegovih osebno blizkih umetnikov, kot so Emilio Vedova, Antonio Tapies in Albert Burri.

"Zaradi tega bo razstava Murtićeve donacije predstavljala močan izstop k integraciji ustvarjalnoti iz hrvaške polpretekle zgodovine v evropski kulturni in civilizacijski krog, kam tudi pripada", so še sporočili iz MSU.

Murtić je umrl januarja 2005 v 84. letu, večino svojega življenja pa je preživel v Zagrebu in Vrsarju. Iz slikarja figurativnega likovnega izraza v začetku kariere se je razvil v abstraktnega ekspresionista in slikarskega lirika.