Slovenija 5.10.2010 14:12

Pri Literi pesmi Möderndorferja, Bedrača, Poliča in Kozinove

Ljubljana, 5. oktobra - V zbirki sodobne poezije Vedute, ki jo pri mariborski založbi Litera vsako leto dopolnijo s štirimi pesniškimi zbirkami, so letos izdali zbirke Vinka Möderndorferja Znotraj, Davida Bedrača Centimetri sveta, Andraža Poliča Hoja in pesniški prvenec Tine Kozin Mož s petimi podplati. Zbirke je skupaj z avtorji predstavil urednik Milan Vincetič.

Möderndorferjeva pesniška zbirka Znotraj ponuja bralcu štiri cikle pesmi, pisane brez ločil, v večinoma svobodnem, deloma tudi urejenem verzu. Tematsko pesnik zajame vsa temeljna ontološka vprašanja, ki jih prikaže skozi spekter ljubezni, erotike, opisa ženske pa tudi skozi reminiscenco na otroštvo, je zbirko opisal Vincetič.

Pesnik je menil, da se delu upravičeno pravi zbirka, ker gre za zbir pesmi oziroma zapisov iz zadnjih nekaj let njegovega snovanja. Pesmi tvorijo prek erosa, tanatosa pa vse do spominjanja neko celoto, ki je tudi sicer po njegovem mnenju pomembna za pesniško zbirko. Povedal je še, da zbirka prinaša nekaj sonetov ali vsaj oblik, ki so "poklon sonetu", kar tudi pomaga, tako Möderndorfer, pri graditvi celote zbirke in pri disciplini pesnika. Spremno besedo je prispevala Gaja Pöschl.

V pesniški zbirki Hoja je Polič koledarske mesece spremenil v sprehajalce praških ulic. Vsak mesec se sprehodi po petih, večinoma resničnih ulicah, nekaj pa jih je avtor tudi dodal. Med slednjimi lahko bralec zasledi idealni park, otroško in karnevalsko ulico. Pesniška zbirka z "izredno čuječnostjo ponuja krasno tipanje po praških ulicah", je prepričan Vincetič, ki trdi, da gre za eno redkih pesniških zbirk, posvečenih izključno enemu mestu.

Za Poliča je Praga le kraj, kjer se lahko sreča z notranjim krajem, je pojasnil pesnik in dodal, da je zato izbiral ulice, kot so Veselova, Večna, Široka, ki lahko ponudijo tudi metaforično plat. Avtor spremne besede k zbirki je Robert Simonišek.

Centimetri sveta so bili sprva za Vincentiča "preveč banalen naslov" za pesniško zbirko, vendar se je pozneje, kot je dejal, vdal zaradi pesnikovega vztrajanja. Bedrač je pojasnil, da je matematično mero vzel zato, ker je skušal upesniti človeško negotovost oziroma strah, ki se skriva za človekovim izražanjem z matematičnimi oz. fizikalnimi merami.

Pesnik se v pesmih "potaplja v sadeže, mleko, zrak in komunicira s kamni; vse stvari personificira in jih predstavi kot del nas", je še povedal urednik zbirke s spremno besedo Stanke Hrastelj. Pesnik pa je še dodal, da se je s tematsko pestrostjo tokrat prvič oddaljil od izključno prvoosebne izpovedi k bolj družbeno kritičnemu pogledu.

V zbirki Vedute vsako leto izdajo tudi pesniški prvenec, letos je to pesniška zbirka Tine Kozin z naslovom Mož s petimi podplati. Zbirka po besedah urednika prinaša liriko, pisano v svobodnem verzu, brez ločil, z intenzivnim ritmom. Avtor spremne besede Goran Dekleva pa je dodal, da pesmi Kozinove terjajo pozorno branje, saj avtorica pušča pomensko odprto branje, kar se kaže že pri samem naslovu. Mož s petimi podplati ima lahko pet podplatov, lahko pa ima pete podplate, je pojasnil.