Slovenija 5.10.2010 16:04

Založba Karantanija s petimi novostmi za mlajše bralce

Ljubljana, 5. oktobra - Založba Karantanija je izdala in danes predstavila novosti, namenjene mlajšim bralcem. V zbirki Gen€r@cije sta izšli knjiga Karoline Kolmanič Nila in delo Vida Pečjaka Kataklizma ali Selenino maščevanje, bogatejši so še za Potopljeni vlak Ivana Sivca, knjigo Primoža Suhodolčana Vitez brez krave in delo Leopolda Suhodolčana Mornar na kolesu.

Mladinski roman Nila so izdali ob 80. rojstnem dnevu Kolmaničeve. Za snov si pisateljica najpogosteje izbira problematiko mladostnikov, ljubezen in materinstvo, medgeneracijske odnose ter življenje emigrantov. Kolmaničeva je avtorica več kot 60 knjig, po katerih posegajo vse generacije bralcev, so zapisali v založbi.

V romanu Nila je Kolmaničeva znova izpovedala svojo globoko vero, da je temeljno gibalo življenja ljubezen, elementarna, združevalna in graditeljska moč, ki človeka plemeniti. Za svojo neizkušenost in lahkovernost mora človek znati nositi posledice. Toda njeno trdno prepričanje o čistosti ljubezni spodriva vse moralne dvome, zato se roman optimistično izteče, je v spremni besedi romana zapisal Miha Mohor.

Pečjakova knjiga Kataklizma ali Selenino maščevanje je dolgo pričakovana novost edinstvenega avtorja znanstvene fantastike, so prepričani v založbi. Delo na filmsko dramatičen način, ob ljubezenski zgodbi prikaže prihodnost po ekološki katastrofi, pred novimi grožnjami, ki jih izčrpana narava in razjarjeni ljudje pripravljajo drug drugemu.

Roman o Seleninem maščevanju bi se, kot piše Lenart J. Kučić v spremni besedi, lahko dogajal kadar koli, bodisi pred davnimi tisočletji ali v enem prihodnjih stoletij. A hkrati ostaja kot večina znanstvene fantastike knjiga o sedanjosti in odločitvah, ki čakajo našo generacijo. Generacijo prekletih prednikov, ki je "živela v cvetočem obdobju in uživala na naš račun", kot bi opisala junakinja Selena.

V zbirki Srečna družina je izšla Sivčeva detektivska taborniška zgodba Potopljeni vlak ali usodni bohinjski trikotnik. V tem trikotniku že desetletja izginjajo ljudje, obenem pa je to najbolj idilični kraj na svetu, pravi raj za tabornike iz vse Evrope. Ker se starša želita med počitnicami vsaj za nekaj dni znebiti Tine in Nejca, ju pošljeta na taborjenje. Nadobudneža naletita na presenetljive zgodbe o ozkotirni bohinjski železnici, o lokomotivi, ki jo je med prvo svetovno vojno skonstruiral neki Čeh, pa celo o potopljenem vlaku v Bohinjskem jezeru. Kot številne Sivčeve zgodbe tudi ta diši po filmsko napetih razpletih, so zapisali v založbi. Knjigo je ilustriral Uroš Horvat.

Horvat je ilustriral tudi knjigo Primoža Suhodolčana Vitez brez krave. Delo je izšlo v zbirki Pozor! Pravljice, je pa tudi novost v zbirki Moja naj knjiga 2009, 2010. Od leta 1998, ko poteka akcija Moja najljubša knjiga pri Pionirski knjižnici in Slovenski sekciji IBBY, je Suhodolčan uvrščen najpogosteje na prvo mesto. Na vrhu priljubljenosti je bil tudi v letih 2009 in 2010, ko so mladi bralci izbrali ravno knjige iz zbirke Pozor, pravljice! Tudi tokrat knjiga ponuja pet zgodbic, ki jih pripoveduje priljubljeni Popek. Igrive zgodbice se sukajo okoli dela.

Delo Leopolda Suhodolčana Mornar na kolesu je ponatis spominskih črtic, ki so jih izdali v zbirki Lastovka ob 50-letnici Bralne značke. Delo ponuja črtice, ki osvetljujejo življenje mladega Poldeta. Zgodba se največkrat na hitro konča, kot da se utrne spomin, ki ne potrebuje nobenega dodatnega pojasnjevanja, je v spremni besedi zapisal Jože Zupan.