Slovenija 5.10.2010 15:55

Festival Pesniki prevajajo pesnike tokrat zasnovan "multiumetniško"

Ljubljana, 5. oktobra - V Ljubljani in v Piranu bo med 7. in 17. oktobrom potekal mednarodni literarni festival Pesniki prevajajo pesnike: Sinje line pesmi, ki bo združil pesnike, glasbenike in umetniške fotografe. Dela slednjih bo mogoče videti na razstavi Vsake oči imajo svojega malarja, ki jo bodo danes ob 18. uri odprli v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Barbara Pogačnik, društvo za mednarodne kulturne povezave Sinji krog že nekaj let organizira in soorganizira projekt Pesniki prevajajo pesnike. Koncept festivala je bil zasnovan pred osmimi leti v Vilenici, kot samostojnega pa festival pripravljajo od leta 2007.

Projekt Pesniki prevajajo pesnike je zasnovan kot mednarodni pesniško-prevajalski delovni festival. Letos se bodo na njem srečali pesniki devetih jezikov - slovenščine, francoščine, španščine, hebrejščine, bolgarščine, finščine, hrvaščine, romunščine in angleščine. Ker festival letos poteka v sklopu projekta Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige, je po besedah Pogačnikove zasnovan "multiumetniško". Tako so letos poezijo povezali z glasbo in vizualno umetnostjo.

Kot je še povedala Pogačnikova, praviloma za sodelovanje na festivalu izberejo avtorje iz mednarodnega okolja, ki že imajo izkušnje tudi na prevajalskem področju. Letošnjega festivala se udeležujejo Valerie Rouzeau iz Francije, kolumbijska pesnica Myriam Montoya, bolgarska pesnica Aksinia Mihajlova, Korzičanka Helene Sanguinetti, ameriški pesnik Anthony Mc Cann, izraelska pesnica Hava Pinhas-Cohen, hrvaški pesnik Marko Pogačar, romunski pesnik Dan Coman in finska pesnica Kristina Lähde, iz Slovenije pa Andraž Polič, Aleš Mustar, Milan Dekleva, Esad Babačić, Miha Pintarič in Barbara Pogačnik.

Skupno bo festival ponudil 12 dogodkov, od tega dva predfestivalska. Prvi je bil ponedeljkovo odprtje literarno-fotografske razstave Vsake oči imajo svojega malarja v Piranu, drugi bo drevišnje odprtje istoimenske razstave v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Razstavi so zasnovali tako, da so iz dela 15 na festivalu sodelujočih pesnikov izbrali po en pesemski fragment, k interpretaciji teh pesemskih izsekov pa povabili pet fotografov - Evo Petrič, Simona Changa, Rado Kikelj, Žigo Stanovnika in Gašperja Lešnika. Izmed fotografskih interpretacij je žirija Sinjega kroga izbrala 30 fotografij. Vsaka razstava bo ponudila po 30 fotografskih interpretacij na 15 tem iz poezije, vendar sta postavitvi obeh razstav različni.

Obiskovalci bodo lahko glasovali za najuspešnejši spoj vizualne in tekstualne vsebine, ob koncu razstave 17. oktobra pa bodo razglasili najuspešnejše fotografije. Te bodo januarja še enkrat razstavljene v Knjižnici Otona Župančiča.

Ob literarnih bo festival ponudil še tri glasbene dogodke. Prvi bo 14. oktobra v Studiu 14 Radia Slovenija. Na večeru jazzovskega šansona Sinje line za jazz bodo sodelovale zasedbe Hamlet expres, Fake Orchestra in francoska zasedba I'ombre de ton chien, ki bodo poustvarile uglasbeno poezijo slovenskih in tujih pesnikov. Sledila bosta koncerta zasedba Hamlet expres 15. oktobra v Miniteatru ter koncert zasedb Fake Orchestra in L'ombre de ton chien 16. oktobra v kavarni Grand hotela Union.

Okrogla miza 14. oktobra na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev, bo na temo Pesem kot umetniški predmet.