Svet 5.10.2010 18:54

62. Frankfurtski knjižni sejem odprl svoja vrata

Frankfurt, 5. oktobra - V Frankfurtu so danes odprli 62. Frankfurtski knjižni sejem, na katerem se bo tokrat kot gostja predstavila Argentina. Sejem je odprl nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki je v nagovoru menil, da elektronska knjiga ne bo izpodrinila tiskane. Slovesnega odprtja se je udeležila tudi argentinska predsednica Cristina Kirchner.

Frankfurtski knjižni sejem je največji knjižni sejem na svetu, na katerem se vsako leto srečujejo avtorji, založniki in knjigarnarji iz več kot stotih držav. Je sejem, na katerem se srečajo "Združeni narodi bralne kulture na svoji Generalni skupščini", je slikovito opisal to največjo knjižno prireditev nemški zunanji minister.

Slovesno so knjižni sejem odprli danes, za strokovno javnost pa bo sejem odprt od srede. Organizatorje sejma so presenetile številne prijave, ki so prispele v zadnji minuti, zaradi česar bo razstavljavcev več kot leta 2009, ko so jih našteli okoli 6900, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupno na letošnjem sejmu pričakujejo 7533 razstavljavcev iz 111 držav. Koliko knjižnih naslovov bodo predstavili, za zdaj ni znano, pričakujejo pa, da bo to število manjše napram tistemu iz 2009, ko so predstavili 400.000 naslovov.

Med razstavljavci je ponovno najbolj zastopana Nemčija s 3315 razstavljavci, sledi ji Velika Britanija s 733 in ZDA s 607. Argentina se bo predstavila s 97 založniki in okoli 70 literati. V Frankfurtu se tokrat s skromno stojnico predstavlja Slovenija s 30 založniki in 12 literati.

Največ pozornosti bodo na letošnjem knjižnem sejmu posvetili tehnološkim spremembam v knjigotrštvu. Kot poroča agencija dpa, bodo letos še bolj ponujali nove digitalne priprave, recimo bralnike elektronskih knjig (E-Book). Ker pa gre za sejem, se bo tam tudi trgovalo, predvsem z avtorskimi pravicami za izdajo knjig.

Skupaj v mestu ob Majni v petih dneh napovedujejo obisk najmanj tisoč literatov na 2500 dogodkih. Ob koncu tedna, sejem bodo zaprli v nedeljo, bodo na svoj račun prišli tudi "običajni" ljubitelji knjig, bralci in radovedneži.

Nemško književno nagrado bo letos prejela 42-letna švicarska pisateljica, doma iz Vojvodine, Melinda Nadj Abonji. Nagrado in 25.000 evrov je zaslužila z romanom o priseljeniški družini v Švici "Tauben Fliegen Auf" (Golobi odletijo). Roman obravnava tematiko, ki posebej zanima tudi Nemce, ki se morajo vsak dan soočati z imigranti, njihovimi navadami in prepričanji.

"Sem madžarska Srbkinja, ki živi v Švici," je svoj nekoliko zapleten rodovnik pisateljica pojasnila na ponedeljkovi razglasitvi nagrajenca knjižnega sejma v Frankfurtu. "Nemščino imam enako rada kot madžarščino," je povedala, sklenila pa v jeziku svojih staršev. Potrdila je, da je knjiga "Tauben Fliegen Auf" avtobiografska. Roman govori o družini Madžarov, ki se iz Vojvodine v Srbiji preselijo v Švico in tam odprejo restavracijo.

Noben nemški literarni kritik, piše dpa, ni stavil na to knjigo, polno nežnega humorja, toda sedem članov žirije je dejalo, da roman pretanjeno popisuje vrzel med svetovoma, v katerih živi družina priseljencev. Nagrajenka, ki je v Švico prišla pri petih letih, se je zahvalila s tresočim glasom: "Hvala ocenjevalci, ker ste zares brali in ne zgolj potrjevali imen, na katere so stavili vsi".

Nagrado sejma so podelili šestič. Nagrada spodbuja prodajo, obenem opozarja bralce po svetu na pomembnost obravnavane snovi. V finalnem izboru je bilo še pet romanov od skupno 148, kolikor so jih prijavili založniki. Konkurira lahko katerokoli leposlovno delo, napisano v nemščini, ki je bilo objavljeno v času med dvema sejmoma.

Slovensko predstavitev je letos prvič prevzela Agencija za knjigo RS. Na 32 kvadratnih metrih bo predstavila 30 založnikov s po 12 knjigami, poleg tega bo v fokusu predstavljenih 12 književnikov. Kot je na nedavni predstavitvi povedala Katja Stergar z agencije, so pripravili promocijske zloženke v angleščini.

V fokusu bodo Boris Pahor, Svetlana Makarovič, Slavoj Žižek, Miha Mazzini, Milan Dekleva, Andrej Blatnik, Vlado Žabot, Maja Novak, Nataša Kramberger, Suzana Tratnik, Katarina Marinčič in Mojca Kumerdej. Predstavljeni bodo s knjigami v slovenščini in prevodi v tuje jezike.