Slovenija 6.10.2010 13:25

BIO 22 - pregled najboljših oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let

Ljubljana, 6. oktobra - Bienale industrijskega oblikovanja, ki bo vrata odprl v četrtek, 7. oktobra, bo v 22. izdaji ponudil mednarodno razstavo industrijskega oblikovanja, oblikovalskih zasnov, produktne grafike in informacijskega oblikovanja na Gradu Fužine in številne spremljevalne prireditve. Na razstavi bo predstavljen izbor 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav.

Med spremljevalnimi prireditvami so v Narodnem muzeju Slovenije že v ponedeljek odprli razstavo finskega oblikovalca Alvarja Aalta. Pod naslovom Alvar Aalto - brezčasna izraznost so predstavljene Aaltove enodružinske hiše in notranja oprema, niz fotografij, arhitekturnih skic in maket posameznih hiš, ob tem pa še pohištvo, steklene posode, tekstilije in notranjost Ville Mairea. Razstavo dopolnjujejo filmske projekcije in spremljevalna razstava Aalto in Slovenci, ki prikazuje vzporednice z delom slovenskih oblikovalcev v istem obdobju.

Na osrednji razstavi BIO v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki jo bodo odprli v četrtek ob 19. uri, bodo predstavljene izbrane oblikovalske rešitve iz Avstrije, Belgije, BiH, Brazilije, Cipra, Češke, Finske, Hrvaške, Italije, Kanade, Koreje, Latvije, Madžarske, Nemčije, Nove Zelandije, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Švice, Tajvana, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije.

Na letošnji razpis za BIO 22 so prispele 503 oblikovalske rešitve iz 34 držav. Izbor je opravila komisija v sestavi Veronika Egger (Avstrija), Ilona Gurjanova (Estonija), Cvetka Požar (Slovenija), Barbara Predan (Slovenija), Lidija Pritržnik (Slovenija), Michal Stefanowski (Poljska), Nedjeljko Špoljar (Hrvaška), Georg Wanker (Avstrija) in Jonathan Young (Velika Britanija).

Dela so predstavljena v treh skupinah: proizvodi (66 del), produktna grafika in informacijsko oblikovanje (20 del) ter zasnove (46 del). V ponedeljek in v torek si jih je ogledala mednarodna strokovna žirija v sestavi Vivian Cheng Wai Kwan (Hong Kong), Luigi Ferrara (Kanada), Malcolm Garrett (Velika Britanija), Peter Krečič (Slovenija) in Sanna Simola (Finska). Najboljšim bo ob odprtju razstave podelila priznanja BIO - zlate medalje BIO, častne pohvale, dobre zasnove in nagrado za študentsko delo.

Razstavo najboljših oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let na gradu Fužine bodo spremljala strokovna vodstva, predstavitve posameznih razstavljenih izdelkov, zabavne interaktivne aplikacije, ustvarjalnice za otroke in projekcije oblikovalskih filmov. Na Gradu Fužine bosta poleg tega na ogled še razstavi Storitveno in informacijsko oblikovanje - primeri dobrih praks in Lesena igrača.

Spremljevalni program poleg razstave Alvarja Aalta ponuja prodajno razstavo Smer jug-jugovzhod: Modno oblikovanje jugovzhodne Evrope, potujočo razstavo BIO predstavlja: Najboljše z BIO 21, razstavo Kristalno jasne oblike, mednarodna predavanja o informacijskem oblikovanju z Malcolmom Garrettom in Karen Schriver, strokovni seminar Relevantnost sporočila je v načinu podajanja informacij in mednarodno konferenco Koncept od zibelke do zibelke za 3. industrijsko revolucijo.

Bienale industrijskega oblikovanja organizira Sekretariat BIO, ki je bil skupaj z bienalom ustanovljen leta 1963. Od leta 1972 deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki je nasledil Arhitekturni muzej Ljubljana. Na dosedanjih bienalih so predstavljali svoja dela oblikovalci, naročniki, proizvajalci in študenti z vsega sveta, med njimi tudi zveneča imena in podjetja, kot so Naoto Fukusawa Design, Ron Arad, Kazue Kawasaki, Marc Zanusa, Vitra Internationa, Ittala, Porsche Design Studio, Siemens, Elektrolux, Zanotta, Pininfarina, Ergonomidesign, Tupperware, IKEA in mnogi drugi.