Slovenija 6.10.2010 11:43

Šentjakobsko gledališče sezono začenja s Camolletijevo bulvarko

Ljubljana, 6. oktobra - Šentjakobsko gledališče bo v nedeljo, 10. oktobra, ob 19.30 premierno uprizorilo komedijo oziroma bulvarko francoskega avtorja Marca Camolettija Seks in ljubosumnost, pod katero se kot režiser podpisuje Jaša Jamnik. S komedijo po besedah režiserja lahkotnejše, vendar ne plehke narave gledališče začenja letošnjo abonmajsko sezono.

Za komedijo tega tipa se je režiser, kot je povedal na današnji novinarski konferenci, odločil po lanski uprizoritvi bulvarke Zbudi se Katka Milana Grgića v režiji Borisa Kobala, ki je naletela na dober odziv občinstva. Tokratna igra priznanega francoskega avtorja je po prepričanju Jamnika preprosta, učinkovita in spretno napisana.

Igra zahteva od igralcev hitro in intenzivno menjavanje psiholoških stanj, ki se ponekod končajo v absurdnih situacijah, sam konec igre pa je srečen, je pojasnil režiser igre o varanju in maščevanju, ki so ji v gledališču nadeli naziv "pohotna maščevalna komedija". Jamnik upa, da se bo igra, ki ne prinaša visokih estetskih ali moralnih sporočil, prinaša pa obilo zabave in smeha, čim večkrat igrala.

Direktor gledališča Srečko Kermavner, ki mu je bila v igri dodeljena glavna vloga, je dejal, da je igranje v komediji kljub dolgoletnim izkušnjam velik zalogaj. Predstava je tehnično zahtevna že zaradi same količine besedila pa tudi zaradi izvedbe, saj se dogajanje odvija v zelo hitrem tempu, "v katerem nimaš časa razmišljati o stanjih, ki jih moraš preigravati", je pojasnil Kermavner.

Režiser je dejal, da posebno noto k predstavi prispeva tudi scenografija, ki je delo Tomaža Štrucla in asistentke Inti Šraj. Po besedah Jamnika gre za sodoben poseg v klasično medijsko formo. Štrucl pa je povedal, da so sceno zreducirali na najnujnejše stvari, da bi s tem omogočili boljši prikaz igralskih sposobnosti. To pa ne pomeni, da scena ni likovno bogata je, pojasnil. Gre le za minimalistično postavitev - na sceni so le štirje kosi stiliziranega pohištva - ki je "tako stylish", da je že neudobna, je menil Štrucl, ki takšne opreme ne priporoča nobenemu gospodinjstvu.

Zgodba igre, v kateri igrajo poleg Kermavnerja še Katarina Batagelj Glavan, Silvija Jovanović, Boris Car, Katarina Lukšič in Mirjam Sedmak, se začne, ko protagonist Bernard odkrije, da ga žena vara. Z zvijačo organizira sestanek z njenim ljubimcem Robertom in ga postavi pred kruto dilemo, ali ljubimec da na voljo svojo ženo ali pa ga bo ubil. Robert izbere prvo možnost, vendar s figo v žepu. Na večerjo pripelje plačano dekle, ki se pretvarja, da je njegova žena. Stvari se razvijajo, dokler se nenadoma ne pojavi Robertova prava žena. Za kostumografijo predstave je poskrbela Ana Matijevič.