Slovenija 6.10.2010 13:58

Jose Carreras, slavni tenorski glas, v Areni v Stožicah

Ljubljana, 6. oktobra - V dvorani Arena v Stožicah bo v četrtek, 7. oktobra, nastopil svetovno znani tenorist Jose Carreras. Njegov glas velja za enega najlepših tenorskih vokalov. Širšo prepoznavnost je dosegel kot član znamenitih Treh tenorjev, ob Placidu Domingu in že pokojnem Lucianu Pavarottiju. Na voljo je le še dobrih sto vstopnic, so za STA povedali v Eventimu.

Gala tenorski spektakel, kot ga napovedujejo organizatorji - AMC studio, bo prvi večji koncertni dogodek v nedavno odprti športni dvorani v Ljubljani. Pevca bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Davida Gimeneza, kot gostja se jim bo pridružila irska sopranistka Celine Byrne.

Jose Carreras s pravim imenom Josep Maria Carreras (1946) je posebej znan po svojih vlogah v Verdijevih in Puccinijevih operah. Glasbo je študiral v rodni Barceloni, kjer je že pri 11 letih prvič stal na odru, nato pa v sedemdesetih letih tudi začel profesionalno kariero z nastopoma v operah Nabucco in Lucrezia Borgia.

Glasbena pot ga je nato vodila v najbolj prestižna operna gledališča, med drugim v milansko Scalo, newyorško Metropolitansko opero, londonsko Kraljevo opero in Dunajsko državno opero, ter na festivale, denimo v Salzburg, Aix en Provence, Edinburgh, Verono. Pri tem je sodeloval z mnogimi slavnimi dirigenti, kot so Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, James Levine, Zubin Mehta.

V njegovem repertoarju je več kot 60 oper, v njegovi obširni diskografiji več kot 150 posnetkov, med njimi 50 oper, oratorijev in recitalov.

Širše občinstvo je dosegel kot eden izmed Treh tenorjev, ob boku Placida Dominga in Luciana Pavarottija, ki so po vsem svetu koncertirali med letoma 1990 in 2003. Poleg tega je znan po svojem humanitarnem delu; ustanovil je namreč mednarodno fundacijo za levkemijo, saj se je tudi sam boril s to boleznijo.