Svet 7.10.2010 6:00

Petrenko novi generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere

München, 7. oktobra - Ruski dirigent Kiril Petrenko bo novi generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere. Novico so v sredo posredovali iz bavarskega ministrstva za kulturo v Münchnu. Petrenko bo na tej funkciji zamenjal Kenta Nagana, ki bo to renomirano operno hišo zapustil leta 2013. Petrenko bo direktorsko mesto prevzel v sezoni 2013/14.

Nagano je svoj umik napovedal že v začetku julija letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Res pa je, da je bavarski minister za kulturo Wolfgang Heubisch že poprej signaliziral, da si ne želi podaljšati pogodbe s slovitim ameriškim dirigentom.

V ozadju so bila, kot kaže, nesoglasja med Naganom in opernim ravnateljem Nikolausom Bachlerjem. Nosilca obeh funkcij, generalni glasbeni direktor in operni ravnatelj, v Münchnu tvorita dvojno vodstvo.

Kirila Petrenka pozna tudi slovensko glasbeno občinstvo. Kot so ob enem od njegovih gostovanj zapisali pri Festivalu Ljubljana, se je Petrenko rodil v Omsku v Zahodni Sibiriji. Glasbeni študij je začel v Feldkirchu in sklenil na Dunaju pri Urošu Lajovicu, dopolnil z asistiranjem in obiskovanjem mojstrskih tečajev ter uspešnim sodelovanjem na tekmovanjih.

Deloval je svetovno znanih opernih hišah, med drugim v Dunajski ljudski operi in kot generalni glasbeni direktor gledališča v Meiningenu, kjer je vodil izredno odmevno izvedbo Wagnerjevega Nibelunškega prstana. Dirigiral je v Dresdnu, Barceloni, Parizu, Londonu, Münchnu, New Yorku in drugod.