Slovenija 6.10.2010 14:15

Nataša Kramberger med prejemniki nagrade EU za književnost

Frankfurt, 6. oktobra - Slovenska avtorica Nataša Kramberger se je s svojim delom Nebesa v Robidah uvrstila med 11 zmagovalnih avtorjev, ki so prejeli nagrado Evropske unije za književnost. Dobitnike so razglasili danes na Frankfurtskem knjižnem sejmu, nagrado, vsaka je vredna 5000 evrov, jim bodo izročili 18. novembra v Bruslju.

Ljubljana. Pisateljica Nataša Kramberger. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Nataša Kramberger.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Nagrado podeljujejo Evropska komisija, Evropska federacija knjigotržcev, Svet evropskih pisateljev in Federacija evropskih založnikov. Njen namen je zbuditi zanimanje za nove talente in spodbuditi objavo njihovih knjig v različnih državah, obenem pa proslaviti evropsko kulturno raznolikost. Prvič so jo podelili leta 2009.

Kot je mogoče izvedeti na spletni strani Evropske komisije, so zmagovalne avtorje izbrale nacionalne žirije v Belgiji, na Cipru, Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Nemčiji, Luksemburgu, Romuniji, Španiji, Makedoniji in Sloveniji. Države se vsako leto menjajo, tako da se v treh letih zvrsti vseh 35 držav, ki so upravičene do nagrade.

Letošnjim dobitnikom bo nagrado na slovesnosti 18. novembra v Bruslju podelila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Knjiga Nataše Kramberger Nebesa v Robidah je izšla leta 2007 pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Kot je povedala za današnjo izdajo Večera, ji je nagrada posebej ljuba, ker je doma v Berlinu, velikokrat tudi v Trstu in Milanu, zato se počuti doma v Evropi.