Slovenija 7.10.2010 4:00

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bodo odprli 22. BIO

Ljubljana, 7. oktobra - Z odprtjem osrednje razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Gradu Fužine se bo drevi ob 19. uri v Ljubljani začel 22. bienale industrijskega oblikovanja (BIO). Odprtje razstave bo pospremila podelitev priznanj BIO.

Na osrednji razstavi bienala bo predstavljen izbor 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav. Na letošnji razpis za BIO so sicer prispele 503 oblikovalske rešitve iz 34 držav. Dela bodo predstavljena v treh skupinah: proizvodi (66 del), produktna grafika in informacijsko oblikovanje (20 del) ter zasnove (46 del).

Med spremljevalnimi prireditvami so v Narodnem muzeju Slovenije že v ponedeljek odprli razstavo finskega oblikovalca Alvarja Aalta, naslovljeno Alvar Aalto - brezčasna izraznost. Dopolnjuje jo razstava Aalto in Slovenci, ki prikazuje vzporednice z delom slovenskih oblikovalcev v istem obdobju.

Spremljevalni program poleg razstave Alvarja Aalta ponuja prodajno razstavo Smer jug-jugovzhod: Modno oblikovanje jugovzhodne Evrope, potujočo razstavo BIO predstavlja: Najboljše z BIO 21, razstavo Kristalno jasne oblike, mednarodna predavanja o informacijskem oblikovanju z Malcolmom Garrettom in Karen Schriver, strokovni seminar Relevantnost sporočila je v načinu podajanja informacij in mednarodno konferenco Koncept od zibelke do zibelke za 3. industrijsko revolucijo.

Bienale industrijskega oblikovanja organizira Sekretariat BIO, ki je bil skupaj z bienalom ustanovljen leta 1963. Od leta 1972 deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki je nasledil Arhitekturni muzej Ljubljana.