Svet 8.10.2010 5:00

Picasso po ameriških razstaviščih

Richmond, 8. oktobra - Pot po Združenih državah je ta teden začela razstava ključnih del iz osebne zbirke Pabla Picassa. Pod naslovom Picasso: mojstrovine iz Picassovega muzeja v Parizu so prepeljali slike, risbe, skulpture in grafike. Retrospektiva zajema 176 del in pokriva ključna obdobja v njegovem ustvarjanju. Razstavo bodo gostili Seattle, Richmond in San Francisco.

Alex Nyerges, direktor Virginia Museum of Fine Arts, kjer bo Picasso na ogled od februarja prihodnje leto, je dejal, da Picassova osebna kolekcija vsebuje dela, ki jih je umetnik, ki "ni bil skromen človek", izbral nalašč za svojo umetniško zapuščino, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Potujočo razstavo je pravzaprav spodbodlo dejstvo, da Picassov muzej v Parizu obnavljajo, v obnovo, ki bo trajala najmanj do leta 2012, pa bodo vložili 28 milijon dolarjev. Razstavo bodo danes odprli v Seattle Art Museum, odprta bo do 17. januarja. Od 19. februarja do 15. maja bodo Picassove umetnine krasile Virginia Museum of Fine Arts v Richmondu, med 11. junijem in 18. septembrom bodo dela prenesli v Fine Arts Museums v San Franciscu.

Picassovo olje iz leta 1904 Celestina je podoba osivele lastnice bordela, slepe na eno oko. Picasso je naslikal več podobnih portretov v svoji zgodnji, modri fazi. Zanjo so značilni zamokli toni in upodobitve obstrancev, beračev in prostitutk.

Na razstavi seveda ne morejo manjkati podobe številnih Picassovih ljubic in muz, med njimi Dore Maar. Portret iz leta 1937 francosko nadrealistično fotografinjo prikazuje kot živahno Maarovo z živo rdečimi nohti. In ta slika je v kontrastu z drugo oljno podobo Dore Maar, ki je navdihnila njegovo serijo "jokajočih žensk".

Portret Olge v naslonjaču iz leta 1918 prikazuje rusko balerino, Picassovo prvo ženo Olgo Hohlovo, kako sedi na stolu, izdelanem v španskem stilu, medtem ko je ozadje namenoma nedoslikano. Jacqueline s prekrižanimi rokami iz leta 1954 pa je podoba Jacqueline Roque, slikarjeve druge žene, ki jo je tudi največkrat upodobil.

Razstavo je koncipirala glavna kuratorica pariškega muzeja Anne Baldassari. Vanjo je vključila sliko Mož s kitaro iz leta 1911 in Sacre Coeur, slikano 1910/1911 - prva primerka kubističnega slikarstva, ki ga je Picasso razvil s kiparjem Georgesom Braqueom.

Med eksponati je več nadrealističnih bronastih glav slikarjeve ljubice Marie-Therese Walter, kakor tudi Bikova glava, narejena iz kolesarskega sedeža in balance. Med deli iz poznejšega ustvarjalnega obdobja je Matador, avtoportret, ki ga je dokončal leta 1970, tri leta pred smrtjo.

George Shackelford, vodja oddelka za evropsko umetnost na bostonskem Museum of Fine Arts je poudaril, da Musee Picasso hrani najpomembnejša umetnikova dela, zato so razstave v ZDA odlična priložnost za seznanitev z njimi. Picassova kolekcija je bila pred tem prikazana v Helsinkih ter Moskvi in Sankt Peterburgu.

Retrospektiva bo ljubiteljem umetnosti, pa tudi naključnim obiskovalcem pomagala k razumevanju razlogov, zakaj je Picasso vrhunska umetniška osebnost, je dodal Matthew Affron, kurator za moderno umetnost na University of Virginia Art Museum.