Slovenija 7.10.2010 11:39

Šterkov film "9:06" slovenski kandidat za oskarja

Ljubljana, 7. oktobra - Celovečerni film "9:06" režiserja in scenarista Igorja Šterka, ki je nastal v produkciji A.A.C. Productions, Gustav Film (Ljubljana) in Mogador Film (Nemčija), je slovenski kandidat za nagrado oskar za tujejezični film. Strokovna žirija se je sicer letos odločala med tremi slovenskimi celovečerci.

Na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku so se letos prijavili trije filmi, ki so bili po pravilih Ameriške filmske akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg Šterkovega filma sta bila to še filma Slovenka Damjana Kozoleta (Vertigo/Emotion film) in Osebna prtljaga Janeza Lapajneta (Triglav film), je sporočila vodja promocije in trženja na Filmskem skladu RS Nerina T. Kocjančič.

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi scenaristka Cvetka Bevc, režiser Miha Hočevar, režiser Bojan Labovič, direktor fotografije Rado Likon, scenarist Peter Povh, režiserka Maja Weiss in profesor na AGRFT Igor Koršič (predsednik).

Film "9:06" je lanskoletni zmagovalec Festivala slovenskega filma. Na festivalu je pobral kar devet vesen, med drugim za najboljši film, režijo, scenarij in glavno moško vlogo. Na 11. festivalu evropskega filma v Lecceju je prejel nagrado za najboljšo fotografijo in posebno nagrado žirije, na festivalu v Aleksandriji pa je Šterk prejel nagrado za režijo.

Film je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu filmskega festivala v Montrealu. Bil je prikazan na filmskih festivalih širom sveta - Montpellier, Tallinn, Bermuda, Bruselj, Karlovy Vary, Pula, Raindance (London) in drugod.

Svetovni prodajni agent je Insomnia World Sales iz Pariza. Sofinancerja filma sta Filmski sklad RS in ZDF Arte, razvoj filma je podprl program Media.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja DSFU.

Direktorica Triglav filma, producentka Aiken Veronika Prosenc je medtem poslala demanti, v katerem navaja, da je DSFU posredovalo "lažen podatek", saj filma Osebna prtljaga sploh niso prijavili h kandidaturi. O poteku izbora so bili obveščeni dan pred sprejetjem odločitve. DSFU je DVD z Lapajnetovim filmom pridobilo brez soglasja producenta, navaja Prosenčeva. Pravila ameriške akademije tudi določajo, da si morajo nacionalne komisije prijavljene filme ogledati na kinematografskih projekcijah.

Pri Triglav filmu še poudarjajo, da ne nasprotujejo izboru letošnjega nacionalnega kandidata, da pa pričakujejo, da bo DSFU iz sporočila za javnost umaknilo Osebno prtljago, v prihodnje pa poskrbel za "ažurnejše pozive k prijavam in za tehnično dostojne izbirne projekcije".