Svet 8.10.2010 5:30

Sanktpeterburški Ermitaž načrtuje svoj muzej sodobne umetnosti

Sankt Peterburg, 8. oktobra - Ruski državni muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu bo do konca leta 2014 odprl lastni muzej sodobne umetnosti. Muzej bo umeščen v zgradbo generalštaba ruske vojske na Dvorcovem trgu, zgrajenem v letih 1819-1829 po načrtu arhitekta Carla Rossija, je poročal radio Glas Rusije.

Temelj stalne postavitve bodo dela iz dosedanje muzejske kolekcije, med njimi platna ruskih mecenov - Sergeja Ščukina in Ivana Morozova.

Vzhodno krilo zgradbe generalštaba so Ermitažu predali že pred petnajstimi leti, zahodno krilo pa še danes pripada vojski. Prenovo pa so začeli šele pred dvema letoma. Po prenovi pročelja so v muzeju oblikovali program Veliki Ermitaž. Ta predvideva popolno restavracijo zgodovinskega kompleksa in njegovo vključitev v enoten muzejski prostor skupaj z Zimskim dvorcem in delom Dvorcovega trga.

Na natečaju za prenovo je zmagal načrt znanega sanktpeterburškega ateljeja, ki je predložil najzanimivejšo koncepcijo prilagoditve tega spomenika arhitekture muzejskim potrebam. Razstavni prostor bodo povečali tako, da bodo notranja dvorišča prekrili s steklenimi strehami in jih med seboj povezali, tako da bodo zgornja nadstropja dobila naravno svetlobo.

"Prva faza rekonstrukcije bo končana decembra letos. Dokončanje projekta pričakujemo leta 2014, ko bo zgradba generalštaba postala glavni prostor za razstave umetnosti 19. in 20. stoletja," je v intervjuju za Glas Rusije pojasnil direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski.

"Imeli bomo dvorane, posvečene Fabergeju, zgodovini numizmatike, posebni del za nagrade, dvorano Malteškega križa, dvorano masonske tematike. Tam bodo galerije v spomin na mecena Ščukina in Morozova, pa francoska umetnost 19. stoletja, začetek impresionizma in Rodin. V eni dvorani bo umetnost 20. stoletja. Poseben prostor bo namenjen italijanskemu kiparstvu, ki ga imamo v izobilju, v dvoranah s sodobno umetnostjo bo prostor za instalacije Kabakova in druge postavitve," je naštel Pjotrovski.

Direktor Ermitaža ima, kot je povzela srbska tiskovna agencija Tanjug, v načrtu tudi predstavitev največjih zahodnih kolekcij sodobne umetnosti - pariškega Centra Pompidou in newyorške MOMA.