Svet 8.10.2010 6:00

Izraelski komorni orkester leta 2011 na festivalu v Bayreuthu

Tel Aviv, 8. oktobra - Izraelski komorni orkester se ne meni za negativne odmeve v lastni deželi na napoved, da bodo prihodnje leto v Bayreuthu imeli koncert z Wagnerjevo glasbo. Tiskovna predstavnica orkestra Meirav Magen Lelie je zatrdila, da za 26. julij načrtovani nastop ni odpovedan.

Nemški skladatelj Richard Wagner (1813-1883) je v Izraelu sporen zaradi antisemitskih stališč in svoje priljubljenosti v času nacizma. Bojkot njegovih skladb so sicer že nekajkrat prekinili, vendar Wagnerjeve glasbe na koncertih tako rekoč ni slišati.

Vodstvo Bayreuthskega festivala kaže razumevanje za pridržke, ki so glede Wagnerjeve glasbe v Izraelu še vedno živi. Dokler so preživeli v holokavstu še tu, je treba takšne odzive spoštovati in upoštevati, je za nemško tiskovno agencijo dpa v sredo dejal tiskovni predstavnik festivala Peter Emmerich. Zato se velja potruditi za sporazumevanje - tudi z "močjo glasbe in skupnim muziciranjem".

Glasbeni direktor ansambla, Avstrijec Roberto Paternostro, pa je v sredo za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnil, da spoštuje občutke posameznikov, ki jim Wagnerjeva glasba še vedno vzbuja spomine na preživele strahote in jo zato odklanjajo. Wagnerjevih svetovnih nazorov in povezave Bayreutha z nacionalsocialisti ni moč niti opravičiti niti olepševati. "Trpke preizkušnje iz holokavsta niso prizanesle" niti njegovi družini, je dodal dirigent.

Njihov cilj je po Paternostrovih besedah previdno približevanje. Nastop judovskih glasbenikov v Wagnerjevem festivalskem mestu bi moral biti "pozitiven znak približevanja, strpnosti in odprte kulturne izmenjave, ki se zaveda zgodovinskih odnosov" med Izraelom in Nemčijo.

Ko bo orkester nastopil, bo to prvi koncert kateregakoli judovskega orkestra v Bayreuthu. Koncert je v Lisztovem letu 2011 načrtovan za dan po odprtju festivala, in to v Stadthalle v Bayreuthu. Prireja ga mesto Bayreuth. Poleg Wagnerjeve Siegfriedove idile nameravajo gosti poustvariti še glasbo judovskih skladateljev, Gustava Mahlerja in Felixa Mendelssohna Bartholdyja, kakor tudi - prvič v Nemčiji - skladbo sodobnega izraelskega skladatelja Tzvija Avnija.

Skladateljeva pravnukinja Katharina Wagner je, tokrat kot zasebnica, pokroviteljica koncerta. Njen bližnji obisk Izraela pa je zaenkrat prestavljen, je povedala Meirav Magen Lelie. Izrael bo obiskala enkrat pozneje.