Svet 10.10.2010 5:00

Frankfurtski knjižni sejem s podelitvijo mirovne nagrade

Frankfurt, 10. oktobra - V Frankfurtu se bo danes zaprl knjižni sejem. Udeležba razstavljalcev je bila v nasprotju s prvotnimi napovedmi tudi letos rekordna. Med današnjimi sklepnimi dogodki na sejmu bo podelitev mirovne nagrade, težke 25.000 evrov, nemških knjigotržcev judovskemu pisatelju Davidu Grossmanu. Lavdator bo borec za človekove pravice Joachim Gauck.

Grossmanove knjige pričajo o tem, "da je spiralo nasilja, sovraštva in preganjanja na Bližnjem Vzhodu mogoče prekiniti samo ob poslušanju drug drugega, zmernosti in moči besede", je v utemeljitvi mirovne nagrade zapisala žirija. "David Grossman je težko sožitje literarno ubesedil in svet mu je prisluhnil".

Grossman je na petkovi novinarski konferenci izpostavil misel, da imajo Izraelci in Palestinci veliko skupnega, na primer podoben smisel za avtoironijo, a žal tudi enak talent za samouničevanje. Grossman se že dolga leta zavzema za oblikovanje dveh držav na Bližnjem Vzhodu. "Preveč bi bilo sicer terjati ljubezen," je o odnosih dveh narodov menil 56-letni književnik, mora pa obstajati medsebojno razumevanje, je prepričan.

Izraelci in Palestinci drug drugega sploh ne vidijo več, "vidijo zgolj refleksijo lastnih strahov". Prek ščuvanja in uporabe klišejev v medijih sta obe strani, meni Grossman, neprenehoma izpostavljeni pranju možganov. Strah in sovraštvo pa delujeta "kot kislina, ki razžira vse naokrog, ne glede na to, kakšno zaščitno obleko nekdo nosi".

Mir je prebivalcem Izraela postal fiktiven pojem, "halucinacija". Večina si ni več sposobna predstavljati miru - niti politično niti emotivno. S svojimi knjigami želi Grossman pripomoči, da si ljudje "ne bodo pozabili predstavljati tudi drugačne realnosti". Jedro literature je v tem, da ne opazuješ in razumeš le samega sebe, temveč tudi druge. Pisatelj, čigar sin Uri je leta 2006 izgubil življenje kot vojak, pravi, da si "ne more dovoliti luksuza, da bi bil obupan". Ni naiven, je optimist. "Kdor je obupal, je postal žrtev."