Svet 11.10.2010 5:00

Oktobrski salon in druge beograjske razstave

Beograd, 11. oktobra - V Beogradu so pod motom Noč nam prija v petek odprli 51. oktobrski likovni salon. Razstavljena so video dela 18 umetnikov s Hrvaške, Švedske, iz Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Izraela, Srbije in drugih držav. Dela sta izbrala švedska kuratorja Juan Pousette in Celia Prado.

Osrednja razstava Oktobrskega salona je v zgradbi nekdanje Vojaške akademije oziroma bodočega Muzeja mesta Beograd, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Salon bo odprt do 21. novembra.

V spremljevalnem programu so v četrtek v galerijah Kulturnega centra Beograda (KCB) odprli dve razstavi. V Likovni galeriji se z novejšimi videi predstavlja izraelska umetnica Sigalit Landau, nagrajenka KCB-ja na 49. salonu. Multimedijska umetnica živi v Tel Avivu, med drugim je razstavljala v Izraelskem paviljonu na 47. izdaji Bienala v Benetkah, na documenti X in v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

V galeriji Artget pa poteka razstava grafike "Love It or Leave It", ki sta jo kustosa Rene Block iz Nemčije in Nataša Ilić pripravila za Cetinjski bienale 2004. V njunem izboru so se našli Marina Abramović, Nevin Aldad, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, Oliver Musovik, Raša Todosijević, Jelena Tomašević, Milica Tomić, Mladen Stilinović in drugi.