Svet 11.10.2010 5:30

Poklon Berlinala 2011 filmski legendi Ingmarju Bergmanu

Berlin, 11. oktobra - Berlinale 2011 se bo poklonil švedskemu režiserju Ingmarju Bergmanu. Filmski legendi bodo na 61. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo od 10. do 20. februarja v Berlinu, posvetili veliko retrospektivo, so v petek sporočili iz Berlina. Bergmanova dediščina šteje več kot 60 filmov, med njimi so Prizori iz zakonskega življenja ter Fanny in Alexander.

Bergman (1918-2007) je za svoje filmske umetnine prejel vse možne nagrade, med njimi tri oskarje in zlatega medveda za Divje jagode leta 1958 na Berlinalu. V vlogi režiserja je tematiziral ključna vprašanja človekovega bivanja, bil je kronist meščanske družbe. Skratka, bil je scenarist, filmski, televizijski in gledališki režiser, producent - "klasik moderne".

Retrospektiva bo zajela vse Bergmanove kinematografske filme in predstavila njegove scenarije. Dodali bodo dokumentarno gradivo švedskega filmarja in dobrega Bergmanovega poznavalca Stiga Björkmana, ki je mojstra ujel tako izza kot tudi pred kamero. Filme bodo v osveženih kopijah prikazali v sodelovanju s Švedskim filmskim inštitutom. Zraven bodo debate o mojstru.

Vzporedno z retrospektivo bo nemški kinotečni Muzej za film in televizijo postavil razstavo Ingmar Bergman - o lažeh in resnici. Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo razstava v Filmski hiši na Potsdamer Platz.