SPK 2010 11.10.2010 15:17

V kinoteki začetek retrospektive Italijanska književnost na platnu

Ljubljana, 11. oktobra - S tremi kratkimi filmi Andree Lodovichettija se bo ob 19. uri v Slovenski kinoteki začela retrospektiva Italijanska književnost na filmskem platnu. Projekcijam bo sledil pogovor z režiserjem. Do 16. oktobra bodo prikazali ekranizirana literarna dela Gabriela D'Annunzia, Umberta Eca, Giovannija Boccaccia, Dina Buzzatija in drugih.

Lodovichettijevim filmom in pogovoru z režiserjem bo ob 21. uri sledil film Nedolžen. Film, nastal po literarni predlogi Gabriela D'Annunzia, je zrežiral Luchino Visconti, v njem pa so zaigrali Giancarlo Giannini, Laura Antonelli, Jennifer O'Neill in drugi.

V torek bo na vrsti film Zaročenca. Režijo podpisuje Mario Camerini, film je nastal po literarni predlogi Alessandra Manzonija. Sledil mu bo Arturov otok, po predlogi Else Morante ga je zrežiral Damiano Damiani. Torkov spored zaključuje Ime rože. Film, ki je nastal po kultnem romanu Umberta Eca, je zrežiral Jean-Jacques Annaud, v njem pa so zaigrali Sean Connery, F. Murray Abraham, Christian Slater in drugi.

V sredo bo najprej na vrsti Dekameron. Režijo filma po Boccacciovem literarnem delu podpisuje Pier Paolo Pasolini. Njegova interpretacija legendarnega dela se na filmu oddalji od Boccaccievih Firenc in nastajajoče buržuazije 14. stoletja ter dogajanje prestavi v brezčasen kontekst mesta Neapelj. Sledila mu bo ekranizacija dela Giovannija Arpina Vonj po ženski v režiji Dina Risija, večer pa sklenila projekcija filma Tatarska puščava po delu Dina Buzzatija, ki jo je zrežiral Valerio Zurlini.

V četrtek bo na vrsti film po predlogi Alberta Moravie Ciociara v režiji Vittoria de Sice, v katerem je zaigrala Sophia Loren. Ob 18. uri mu bo sledilo predavanje z naslovom "Alberto Moravia, l'anticonfrmista". Predaval bo Rene de Ceccaty. Večer bo sklenil film Konformist po predlogi Moravie, ki ga je režiral Bernardo Bertolucci.

Petkove projekcije bo uvedel film Volkulja po delu Giovannija Verge v režiji Gabriela Lavie. Po predlogi Giorgia Bassanija je nastal film Vrt Finzija Continija v režiji Vittoria de Sice, po predlogi Carla Levija pa film Kristus se je ustavil v Eboliju, ki ga je zrežiral Francesco Rosi.

V soboto bodo na vrsti še filmi Skoraj modro po predlogi Carla Lucarellija v režiji Alexa Infascellija, Egipčanski koncil po delu Leonarda Sciascie v režiji Emidia Greca in po literarni predlogi Natalie Ginzburg posnet film Dragi Michele, režijo podpisuje Mario Monicelli.

Retrospektivo Italijanska književnost na filmskem platnu so v Slovenski kinoteki pripravili v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani. Retrospektiva sodi v program Ljubljana - svetovne prestolnice knjige.