Slovenija 11.10.2010 13:29

APZ Tone Tomšič v Riminiju prejel več nagrad

Rimini, 11. oktobra - V Riminiju se je v nedeljo sklenilo mednarodno zborovsko tekmovanje, na katerem je APZ Tone Tomšič prejel več prvih nagrad. V petek, 8. oktobra, so v kategoriji ljudske glasbe osvojili zlato medaljo, v nedeljo pa so se z zmago v kategoriji mešanih zborov uvrstili še v tekmovanje za veliko nagrado mesta Rimini, ki so jo tudi osvojili.

Mednarodno žirijo je navdušila prijetna zlitost in uravnoteženost glasov ter dovzetnost zbora za ideje dirigenta. Pohvalili so tudi intonacijo ter karizmatičen in energičen nastop. Po besedah dirigenta Sebastjana Vrhovnika je uspeh dokaz trdega dela in povezanosti pevk in pevcev, so sporočili iz Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Pevci so pod Vrhovnikovim vodstvom v tekmovalnem programu ljudske glasbe zapeli dela Andreja Missona "Speivaj nama Katica", Pavla Merkuja "Jnjen čeua jti gna" in Tadeje Vulc "Če bi jaz bila fčelica". V kategoriji mešanih zborov so izvedli dela Jakoba Gallusa "Vox clamantis in deserto", Francisa Poulenca "Salve Regina" in Alfreda Šnitka "Otče naš" ter Izštevanko Nane Forte.

Veliko nagrado mesta Rimini je zbor osvojili s skladbami "Os justi" Antona Brucknerja, "Bartholdy: Im Advent, Weihnachten" Felixa Mendelssohna in Vodometi skladateljice Vulčeve.

Na mednarodnem pevskem tekmovanju, ki je v Riminiju potekalo med 7. in 10. oktobrom, sta sodelovala še dva slovenska zbora - ženski pevski zbor Petrol in dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj. Slednji je prejel drugo nagrado v kategoriji enakih glasov.

APZ Tone Tomšič bo letos koncertiral po Sloveniji in zamejstvu, konec novembra pa se odpravlja v slovaške Košice, kjer bo v slovaški filharmoniji izvedel Schubertovo mašo v As duru. Prihodnje leto pevci načrtujejo veliko turnejo na Filipine, kjer bodo obiskali zbor z Univerze Santo Tomas. Zbor do konca oktobra vabi na avdicije, predvsem iščejo moške glasove, prijavijo se lahko vsi pevci, predznanje ni potrebno, so še sporočili iz zbora.