Slovenija 11.10.2010 18:08

V Moderni galeriji začetek seminarja Avantgardne hladne vojne

Ljubljana, 11. oktobra - V Moderni galeriji se danes začenja seminar Avantgardne hladne vojne, ki poteka v okviru medinstitucionalnega projekta Internacionala. 1957-1986. Umetnost od zatona modernizma do vzpona globalizacije. Projekt ponuja alternativno povezovanje manjših institucij, je na novinarski konferenci dejala direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac.

Projekt bo omogočal dolgoročno sodelovanje med petimi evropskimi muzeji in arhivi. "V večjih projektih so manjše institucije v podrejenem položaju, pri tem projektu pa se trudimo za enakopravno sodelovanje na mednarodnem nivoju, kar simbolizira pesem Internacionala," je pojasnila direktorica Moderne galerije.

Poudarila je še, da si partnerji projekta ne delijo le zbirk, pač pa tudi metode dela. Delo ne temelji le na dogodkih, pač pa na dolgoročnem raziskovanju. Prav to pa je po besedah Badovinčeve nova kvaliteta, ki jo Internacionala ponuja.

Poleg slovenske Moderne galerije se v projekt povezujejo še nizozemska muzeja Museum van Hedendaagse Kunst iz Antwerpna in Van Abbemuseum iz Eindhovna, Museu d'Art Contemporani iz Barcelone in združenje Julius Koller Society iz Bratislave.

Direktor muzeja v Antwerpnu Bart de Baere je dejal, da želi projekt dokazati, da poleg Londona, Berlina in Pariza tudi druga, manjša mesta ponujajo umetnost. S tem se je strinjal tudi Bartomeu Mari, direktor barcelonskega muzeja, ki sodeluje v projektu, ki velja za uspešnejše projekte, podprte v okviru EU programa Kultura 2007 - 2013.

Po besedah direktorja muzeja Van Abbemuseum iz Eindhovna pa želijo s projektom predstaviti kulturno dediščino, ki jo tvorijo posamezne države. Izziv je iz posameznih povezav na ravni manjših mest ustvariti eno, enotno povezavo, ki bi združevala nacionalne zgodbe v eno veliko zgodbo, je poudaril.

Projekt se posveča obdobju med letoma 1957 in 1986, v katerem so v velikem delu sveta vladali različni diktatorski režimi, obenem pa je bila zanj značilna tudi povojna vera v novo moderno dobo, v kateri so imele napredne tehnologije vse pomembnejšo vlogo, svet je bil bolje povezan z novimi oblikami transporta in komunikacijskimi sistemi, mediji pa so imeli vse več moči. To je bil hkrati čas politično in gospodarsko izoliranih prostorov ter pospešenih procesov globalizacije, piše na spletni strani Moderne galerije.

Dvodnevni seminar Avantgardne hladne vojne danes uvaja projekcija filma Marcela Exposita "Not reconciled", ki ga bo predstavil avtor sam, nadaljeval pa se bo v torek s predavanji. Spregovorili bodo vsestranski umetnik Exposito, dramaturginja, kustosinja in teoretičarka Eda Čufer ter likovni kritik in kustos Viktor Misiano. Zvečer bodo v socialnem centru Rog predvajali še Expositov video "First of May". Vsem dogodkom bodo sledili pogovori v angleškem jeziku.