Slovenija 11.10.2010 14:56

V Postojni podelili matičke, Družinska zadeva prejela dva

Ljubljana, 11. oktobra - Ob sklepu 49. Linhartovega srečanja so v soboto v Postojni matička za najboljšo predstavo podelili Družinski zadevi Šentjakobskega gledališča, za najboljši skupinski uprizoritveni dosežek pa predstavi Životok artistične skupine Artizani. Matička za najboljšo moško vlogo je prejel Luka Gluvić, za žensko vlogo v Družinski zadevi pa Meta Černe.

Mednarodna žirija v sestavi režiser Zvone Šedlbauer, dramaturginja Petra Tanko in sekretarka svetovne zveze ljubiteljskih gledališč Anne Gilmour je letos podelila štiri matičke. Poleg Družinske zadeve režiserja Jaše Jamnika, predstave Životok v režiji Michala Hechta in izvedbi skupine Artizani, Hiša otrok in umetnosti, sta matička prejela še Luka Gluvić za vlogo Jeffreya v predstavi Jeffrey Bernard je bolan režiserke Renate Vidič v izvedbi Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje ter Meta Černe za vlogo Yolande v predstavi Družinska zadeva.

Na zaključni prireditvi so podelili tudi Linhartovo listino in Linhartovo plaketo za življenjsko delo, in sicer Srečku Centrihu, članu ljutomerskega Kulturnega društva Ivan Kaučič ter članu senovskega Delavskega kulturnega društva Svoboda Francu Margonu, so sporočili iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je skupaj z Občino Postojna pripravil Linhartovo srečanje.

Festival slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin, ki se je začel 7. oktobra, je v tekmovalnem programu ponudil devet predstav iz pretekle sezone, ki so se potegovale za matička, v spremljevalnem programu pa sta bili na ogled dve predstavi.

Na festivalu, na katerega se uvrstijo ljubiteljske skupine z najboljšimi predstavami, ki jih na več nivojih izberejo selektorji JSKD, je letos na območnih nivojih sodelovalo 141 predstav, na regijski nivo se jih je uvrstilo 24. Izmed njih je državna selektorica Maja Gal Štromar izbrala osem predstav, deveta pa se je v tekmovalni del uvrstila neposredno, kot zmagovalna predstava festivala mladinskih gledaliških skupin Vizije 2010.