Svet 12.10.2010 6:00

Kitajski umetnik Ai Weiwei v Tate Modern razstavlja na tone "sončničnih semen"

London, 12. oktobra - Kitajski umetnik Ai Weiwei je v Londonu postavil instalacijo iz 100 milijonov ročno izdelanih sončničnih semen iz porcelana. Instalacija z naslovom "Sunflower Seeds" je nastala po naročilu, ki ga je Ai Weiwei dobil od koncerna Unilever. Umetnina je postavljena v galerijo Tate Modern.

V galeriji zadnjih deset let pod pokroviteljstvom Unileverja enkrat letno razstavijo umetnino, ki jo po naročilu ustvari umetnik, ki se ukvarja z instalacijami. Obisk instalacije, ki jo bodo slovesno odkrili danes, bo mogoč do 2. maja prihodnje leto. Obisk je, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, brezplačen.

"Pričakujemo najmanj dva milijona obiskovalcev," je v ponedeljek povedala kuratorica Juliet Bingham. Po koncu razstave v Londonu nameravajo 150 ton porcelanskih semen prepeljati nazaj na Kitajsko. "Morda jih bom skuhal," se je Ai Weiwei pošalil ob vprašanju, kaj bo z njimi. "In bom počakal, da bo iz vsega nastal nov projekt," je dodal 53-letni umetnik.

Vsako posamezno sončnično seme so žgali pri temperaturi 1300 stopinj Celzija, ga potem ročno poslikali in nato še enkrat žgali pri 800 stopinjah Celzija. Ta naloga je v minulih dveh letih zaposlovala tudi do 600 delavcev v kitajskem središču porcelana, mestu Jingdezhen.