Slovenija 12.10.2010 13:50

V Moderni galeriji Prostori samote Milana Pajka

Ljubljana, 12. oktobra - Fotografski projekt Milana Pajka z naslovom Prostori samote sestavljata knjiga in razstava v Moderni galeriji. Fotografije, objavljene v knjigi, se navezujejo na njegova potovanja po severozahodu Afrike, ki jih je Pajk na današnji novinarski konferenci v galeriji označil kot neke vrste ekskurz v lastno bivanje, kot raziskovanje samega sebe.

V knjigi objavljene fotografije - teh je 69, v Moderni galeriji pa je predstavljen izbor 39 fotografij - so po njegovih besedah res nastale na potovanjih, vendar pa tam ni fotografiral vsak dan, ampak le tedaj, ko je začutil, da je našel točko, ki mu je pomenila povod za meditacijo. Tedaj je, kot je dejal, delal zelo hitro. Nastale posnetke je nato "pustil ležati", lahko tudi več let, šele nato se je lotil selekcije. Vsaka slika je tako, kot je dejal, tudi "refleksija njegove duše".

Knjigo sestavlja 11 ciklov, ki jih uvedejo Pajkovi teksti in barva fotografija lokacije, kjer so nastali črno-beli posnetki posameznih ciklov. Pri intimni fotografiji namreč Pajk vztraja pri črno-beli tehniki, saj gre pri njej za redukcijo na bistveno. Eseji so objavljeni v slovenščini in v francoskem prevodu. Za francoščino se je odločil, ker so fotografije nastale v frankofonskih deželah.

Likovni kritik Brane Kovič je Pajka označil kot "neizogibno osebnost novejše slovenske fotografije". Kot je še dejal, Pajk ni formalističen perfekcionist, ampak ga zanima ideja, ki jo fotografsko realizira. Tudi v knjigo vključene fotografije zaznamuje jasen koncept, ki predstavlja en segment Pajkovega dela. Ob tem je še poidaril, da so fotografske knjige na Slovenskem sicer izjemno redke ter opozoril, da ni zbirke, ki bi bila namenjena tovrstnim knjigam.

Direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac je opomnila, da je razstava Prostori samote druga predstavitev Milana Pajka v Moderni galeriji. Leta 1981 je namreč že razstavljal v Mali galeriji. Razstavo bo drevi ob 20. uri odprla ministrica za kulturo Majda Širca.

Milan Pajk (1942), redni profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, je leta 1966 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Med letoma 1976 in 1978 je vodil galerijo Focus v Ljubljani. Leta 1980 je skupaj s kolegi ustanovil studio Znak. Do leta 2000 je deloval kot svobodni fotograf na področju mode in oglaševanja. Razstavljal je doma in v tujini. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, leta 1981 je prejel nagrado Prešernovega sklada.