Na hitro prelistano 16.10.2010 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. oktobra - Pri Mladinski knjigi so izdali četrto knjigo kultne zbirke Vampirska akademija Richelle Mead z naslovom Krvna zaveza, pri Didakti pa roman Leta s spomini francoske pisateljice Annie Ernaux. Založba Modrijan je izdala novo knjigo Andreja Predina Učiteljice, založba Cangura.com pa Samurajske strategije, ki jih podpisuje Boye Lafayette De Mente.

Ljubljana. Knjiga Andreja Predina z naslovom Učiteljice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Andreja Predina z naslovom Učiteljice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Boye Lafayette De Mente z naslovom Samurajske strategije. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Boye Lafayette De Mente z naslovom Samurajske strategije.
Foto: STA

Ljubljana. Četrta knjiga kultne zbirke Vampirska akademija Richelle Mead z naslovom Krvna zaveza. Foto: STA

Ljubljana.
Četrta knjiga kultne zbirke Vampirska akademija Richelle Mead z naslovom Krvna zaveza.
Foto: STA

KRVNA ZAVEZA - ČETRTI DEL VAMPIRSKE AKADEMIJE

S krvno zavezo Meadova nadaljuje zgodbo o 17-letni "dampirki" - pol vampirki pol človek. Tokrat je Rosin svet zaznamoval strigojski napad na Akademijo oziroma morojski svet. Terjal je visok smrtni davek in ujetnike, med katerimi je tudi Dimitrij. Rose se znajde v primežu dveh zavez: prisege, da bo vselej varovala prijateljico Liso, poslednjo princeso iz rodu Dragomirjev, ter obljube, da bo, če se zgodi najhujše, izsledila in pokončala moškega, ki ga ljubi. Dimitrijeva sled vodi v sibirska prostranstva. Rose na poti sreča zaveznike in nasprotnike, najhujši boj pa bije sama s seboj. Okleva med odrešitvijo Dimitrija in mamljivim obetom večne združitve na temni strani, so sporočili z Mladinske knjige.

Richelle Mead (1976) je trenutno ena najbolj prodajanih ameriških avtoric urbanih fantazijskih romanov za mladino in odrasle. Pri pisanju črpa iz mitologije in folklore. Pred pisateljsko kariero je bila učiteljica. Za svoje knjižno delo je prejela več nagrad, tudi častno nagrado Zveze ameriških knjižnic.

LETA - ROMAN ERNAUXOVE S SPOMINI NA NEKDANJI FRANCOSKI SVET

Avtoričini spomini bralca potegnejo v vrtinec prizorov iz nekdanjega francoskega sveta, ki v njem budijo pomembne mejnike in ga popeljejo od Stalinove smrti do Chiracove ponovne izvolitve, od tranzistorja do mp3 predvajalnika, od črno-belih fotografij z zlatim obšitko do videokasete in nepregledne množice digitalnih posnetkov. Ernauxeva svoje izkušnje spretno in odkrito izlije na papir in bralca popelje na popotovanje po svetu ter mu hkrati omogoči uvid v njen svet. Slednji ni svet idile; prikaže ga takšnega, kot v resnici je: včasih hladen, nepredvidljiv in nestalen, a predvsem njen, so zapisali na založbi.

Annie Ernaux (1940) se je rodila leta 1940 v Lillebonnu, otroštvo pa preživela v normandijskem mestecu Yvetot. Zgodaj je opustila fikcijo in v avtobiografskih romanih pričela črpati navdih iz lastnega življenja. Za pričujoči roman je leta 2008 prejela prestižno nagrado Marguerite Duras.

UČITELJICE - ROMAN O UČITELJICAH NA TREH RAVNEH RESNIČNOSTI

Roman prinaša zgodbo sveže pečenega učitelja biologije, ki spoznava šolo z nasprotne strani, s presenetljivim odkritjem o življenju učiteljic. Avtor na učencu, učitelju in slavnem pisatelju gradi tri podobe iste osebe ter obenem še tri ravni resničnosti. Čeprav so te resničnosti - preteklost, skorajšnja sedanjost in iluzija - med seboj ločene, jih ne povezuje le avtor, temveč tudi ženski lik. Ostre meje resničnosti se zabrisujejo, iluzija neopazno izgubi status navideznega in postane resničnost, ki v sebi vključuje vse tri nivoje, dokler se konec ne poveže z začetkom. Čeprav nakazani mehanizmi romana zvenijo zapleteno, se roman bere kot zbir preprostih, včasih zabavno humornih zgodbic, ki sestavljajo otroško in učiteljsko življenje ter stereotipne fantazme, so zapisali pri Modrijanu.

Andrej Predin (1976) je slovenski pisatelj, publicist, glasbeni kritik in fotograf. Študiral je biologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, med študijem je nekaj časa tudi poučeval na eni od ljubljanskih osnovnih šol. Njegov prvenec Na zeleno vejo (2007) je bil nominiran za nagrado večernica.

SAMURAJSKE STRATEGIJE - 42 BOJEVNIŠKIH SKRIVNOSTI IZ MUSAŠIJEVE KNJIGE PETIH PRSTANOV

Avtor želi s preprostimi besedami predstaviti in razložiti filozofijo, strategije in zmagovalne tehnike, ki jih je Musaši s knjigo petih prstanov želel posredovati svojim učencem. Bralec se bo seznanil s filozofijo, pravili in pristopi, ki izhajajo iz samurajskega kodeksa. Avtor na enostaven način predstavi, kako samurajska filozofija deluje v vsakdanjem življenju.

Musaši je bil najbolj znani japonski samuraj, ki se je rodil v poznem 16. stoletju. Japonci ga še danes občudujejo kot bojevnika, ki so ga odlikovale vse bistvene lastnosti pravega samuraja: sposobnost osredotočanja na določen cilj, želja po nadaljnjem učenju in nenehnem usposabljanju, vztrajnost in neuničljiv duh. Tik pred smrtjo je Musaši spisal knjižico Knjiga petih prstanov. Ameriški pisatelj Lafayette De Mente (1928), avtor več kot 60 knjig, poskuša samurajske tehnike predstaviti še zahodnemu svetu, ki ne pozna tako dobro budistične filozofije in zena.