Svet 12.10.2010 15:03

Šmihel na avstrijskem Koroškem bo spet središče lutk

Celovec, 12. oktobra - Šmihel nad Pliberkom bo med 21. do 24. oktobrom prizorišče lutkovnega festivala cikl cakl, na katerem bodo poleg štirih slovenskih skupin z avstrijske Koroške nastopili lutkarji iz Slovenije, Avstrije in Češke. Festival cikl cakl bo počastil tudi 35 let lutkovnega ustvarjanja med koroškimi Slovenci.

Katoliško prosvetno društvo (KPD) Šmihel ter Krščanska kulturna zveza (KKZ) že od leta 1999 prirejata mednarodni lutkovni festival cikl cakl, ki na avstrijskem Koroškem nima vzporednice. Festival je tako priložnost za neposredno seznanitev z bogastvom evropskega lutkovnega ustvarjanja. Program gradijo predstave za različne starostne skupine, so za STA povedali organizatorji festivala.

Lutkovno ustvarjanje je na avstrijskem Koroškem živahno samo med slovensko skupnostjo. Letos so koroški Slovenci dopolnili že 35 sezon in ob tej priložnosti so pri KKZ pripravili jubilejno predstavo z naslovom Črke. Predstava bo v četrtek, 21. oktobra, v farni dvorani v Šmihelu tudi odprla festival.

Z avstrijske Koroške na festivalu sodelujejo še tri slovenske skupine, in sicer lutkarji KPD Šmihel, KPD Drava iz Žvabeka in Slovensko kulturno društvo Celovec.

Za mednarodno razsežnost festivala cikl cakl bo letos poskrbelo priznano češko lutkovno gledališče Drak iz Prage, ki bo kot edino nastopilo v Kulturnem domu v Pliberku. Avstrijske barve bo na festivalu zastopal Figurentheater Gerti Tröbinger, ljubljanski Mini Teater pa se bo na festivalu predstavil s Sneguljčico. Poleg lutkovnih predstav bodo na festivalu cikl cakl med 21. in 24. oktobrom v farni dvorani v Šmihelu na avstrijskem Koroškem pripravljene tudi tematske delavnice.