Svet 14.10.2010 6:00

Sejem Frieze Art Fair z udeležbo 173 galerij v Regent's Park

London, 14. oktobra - Mednarodni trg umetnin bo svoje oživljanje dokazoval ta teden v Londonu. Na osmi izdaji umetniškega sejma Frieze Art Fair se bo od danes do nedelje predstavilo 173 galerij iz 29 držav. Predstavile bodo "več kot 1000 najbolj inovativnih umetnikov na svetu", so sporočili prireditelji.

Na območju Regent's Parka bo letos prvič mogoče krmariti prek iphona in ipada. Istočasno bodo v velikih londonskih dražbenih hišah potekale avkcije.

Sejem je lani pritegnil 60.000 obiskovalcev, ki se zanimajo za umetnost, letos jih bo morda še več, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Ob ponovnem oživljanju trga z umetninami se je namreč na najpomembnejši angleški sejem letos prijavilo rekordnih 500 galerij, z izbranimi 173 galerijami bo to največji Frieze doslej. Sejem pa tako ali tako vedno prinese svež veter v umetniške kroge, saj galeristi ponujajo izključno dela živečih umetnikov.

Dober posel si trgovci z umetninami v Londonu obetajo ne samo na sejmu, temveč tudi na dražbah, ki so se že dodobra prijele. Zanimanje spet vzbuja britanski umetnik Damien Hirst: istočasno z današnjim odprtjem bodo v avkcijski hiši Christie's dražili njegovo delo "I am Become Death, Shatterer of Worlds" iz leta 1965. Če bodo delo prodali za ocenjenih 2,5 do 3,5 milijona funtov oziroma štiri milijone evrov, bo to potrditev Hirstove tržne cene in obenem ponovne oživitve trga z umetniškimi deli.

Pri Christie's bodo istočasno dali na dražbo delo nemškega veterana, pop slikarja Gerharda Richterja, 800.000 do 1,2 milijona funtov (90.000 do 1,4 milijona evrov) bo moral kupec odšteti za platno "Zwei Bäume" dimenzij 60,3cm x 84,5 cm. Pri dražbeni hiši Sotheby's pa vzporedno s Friezom stavijo na ugledna zbirateljska imena. Tako bodo v petek, 15. oktobra, ponudili umetnine iz zbirke Jerry Hall - njihovi avtorji so Frank Auerbach, Lucian Freud, Andy Warhol in drugi.