Slovenija 13.10.2010 10:09

V galeriji Sončnica Schmidtove ilustracije za Bratovščino Sinjega galeba

Ljubljana, 13. oktobra - V galeriji Sončnica bodo pozornost tokrat namenili konec septembra preminulemu slikarju in ilustratorju Matjažu Schmidtu. Na ogled bodo postavili njegove nedokončane ilustracije za knjigo Bratovščina Sinjega galeba Toneta Seliškarja. Razstavo bodo odprli ob 19. uri.

Matjaž Schmidt je med drugim ilustriral Kurirčke Janeza Bitenca, Dobro jutro, dober dan Žarka Petana, Hišo Daneta Zajca, delo Nebotičniki sedite Nika Grafenauerja, knjigi Kekec na hudi poti ter Kekec in Bedanec Josipa Vandota, Periskop Borisa A. Novaka in Kosovirje na leteči žlici Svetlane Makarovič, so sporočili iz Mladinske knjige.

Ilustriral je številne učbenike, njegov opus pa obsega tudi avtorski knjigi Nejčev prvi leksikon (1972) in Nejčev drugi leksikon (1984). V zadnjih letih se je posvečal predvsem risanju stripov.

Za knjigo Slovenske pravljice (in ena nemška) v stripu je letos spomladi dobil nagrado izvirna slovenska slikanica, ki jo podeljuje Združenje knjižnih založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije. Lani je prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje založba Mladinska knjiga.

Matjaž Schmidt se je rodil leta 1948 v Ljubljani. Vpisal se je na arhitekturo, a se nato odločil za Akademijo za likovno umetnost. Med drugim je bil učitelj likovne vzgoje, ilustriral je za različne časopise. Večji del življenja je ustvarjal kot samostojni umetnik.