Svet 13.10.2010 10:36

Booker britanskemu avtorju Howardu Jacobsonu

London, 13. oktobra - Prestižno literarno nagrado booker je v torek dobil britanski pisatelj Howard Jacobson za svojo filozofsko komedijo "The Finkler Question". S tem je porazil pet drugih avtorjev, ki so bili v ožjem izboru za nagrado, med drugim favorita Toma McCarthyja in dvakratnega dobitnika bookerja Petra Careyja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Jacobson je bil na širšem seznamu za 50.000 funtov (80.000 evrov) vredno nagrado že dvakrat, v ožji izbor pa se je prebil šele letos. Ob razglasitvi se je pošalil, da je svoje govore pripravljal več kot dve dekadi, preden je dobil nagrado.

"Sem brez besed," je dejal, ko je stopil na oder v londonski Guild Hall. "Na srečo sem enega pripravil že zgodaj. Datira v leto 1983, toliko časa sem namreč čakal," je še dodal lavreat.

Oseminpetdesetletnik, ki je napisal 15 romanov, je znan po svojem komičnem pristopu in obravnavi judovskih tem. Njegov najnovejši roman je, kot je dejal, komedija o žalosti. Zgodbo o življenjih in izgubah dveh prijateljev in njunega učitelja so navdihnile smrti več Jacobsonovih tesnih prijateljev. "Te reči se te dotaknejo," je dejal.

Predsednik žirije Andrew Motion je ocenil, da je roman gotovo vreden te priznane nagrade. "'The Finkler Question' je odlična knjiga: zelo zabavna seveda, a tudi zelo domiselna, zelo žalostna in zelo subtilna."

Jacobson je premagal tesnega tekmeca, Avstralca Careyja, ki je bookerja osvojil leta 1988 za knjigo "Oscar and Lucinda" ter leta 2001 za "True History of the Kelly Gang". V ožjem izboru za letošnjo nagrado je bil z zgodovinskim romanom "Parrot and Olivier in America", ki so ga navdihnila ameriška potovanja francoskega filozofa Alexisa de Tocquevillea.

Manj znani britanski avtor McCarthy je bil z mnogo upanja letošnji favorit s svojo eksperimentalno pripovedjo o času in tehnologiji, naslovljeno "C.". Njegova zgodba o povprečnežu, obsedenem s tehnologijo, je izvabila vzporednice z Jamesom Joyceom.

V ožjem izboru so bila še dela "Room" irsko-kanadske pisateljice Emme Donoghue, "In a Strange Room" južnoafriškega avtorja Damona Galguta in "The Long Song", ki ga podpisuje Andrea Levy.

Jacobson ni veljal za favorita, toda nekateri pravijo, da bi ga morali za njegovo edinstveno zmes intelektualnega in zabavnega nagraditi že prej. Na širšem seznamu je bil že leta 2006 za knjigo "Kalooki Nights" in leta 2002 za knjigo "Who's Sorry Now". V slovenščino doslej še niso prevedli nobenega njegovega dela.

"Jacobson dosledno kombinira razum, ostrost, načitanost in elegantno pisanje, da ustvari neverjetno dovršene romane," je dejal Jonathan Ruppin iz londonske knjigarne Foyles. "Je živ in dragocen primer tega, kako se intelekt in zabava medsebojno ne izključujeta."

Nagrada booker je namenjena pisateljem iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha, zmagovalec je pogosto deležen velike publicitete. Lanska zmagovalka, saga "Wolf Hall" pisateljice Hilary Mantel, je postala mednarodna uspešnica.