Slovenija 13.10.2010 13:48

Radijski big band pred novo sezono, med gosti Patti Austin

Ljubljana, 13. oktobra - Big Band RTV Slovenija goji več glasbenih zvrsti, od filmske glasbe do šansona, glavni pa je seveda jazz. Vanj je usmerjena tudi nova koncertna sezona, v kateri bodo gostili domače in tuje izvajalce. Odprli jo bodo 16. oktobra v hotelu in kongresnem centru Mons s predstavitvijo zgoščenke "Love you madly", ki so jo posneli z Mio Žnidarič.

To bo hkrati prvi koncert jazzovskega abonmaja, ki ga bo Mons gostil četrto leto. Vanj so strnili šest koncertov. Otvoritvenemu bo sledil decembrski božični koncert, na katerega so povabili hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića in mlado nizozemsko pevko Maaike Den Dunnen. Januarski koncert bo v znamenju latino jazza, gost bo eden najvidnejših latino jazz bobnarjev, Bobby Sanabria iz ZDA.

Februarski koncert bo poskus v nove, neznane glasbene vode, saj bo prinesel zlitje z romsko skupino Amala in njenim vodjem Imerjem Trajo Brizanijem ter popolnoma nov program za jazzovski orkester. Aprilski koncert bo posvečen 50-letnici dirigenta Lojzeta Krajnčana in bo ponudil obilo dobre glasbe in gostov, je na današnji predstavitvi sezone povedal umetniški vodja big banda Hugo Šekoranja. Za zaključni, junijski koncert pa je kot gostjo napovedal Darjo Švajger, ki bo odpela nekaj jazzovskih evergreenov.

Abonma je sicer le delček v mozaiku koncertne sezone, v kateri bosta za dirigentskim pultom poleg Krajnčana stala še Tadej Tomšič in Jaka Pucihar. Big band namreč koncertira tudi v studiu 14 Radia Slovenija, svojo dejavnost "razkazuje" občinstvu zunaj Ljubljane, del svoje poustvarjalnosti pa ponuja tudi na koncertih v sodelovanju s Cankarjevim domom (CD). V okviru zadnjih bodo januarja 2011 predstavili še eno pravkar izdano zgoščenko "Cerberus hotel Jazzitette", posneto z Janijem Kovačičem.

Poleg tega se nacionalni jazzovski orkester trudi, da je v stiku s svetovnimi glasbenimi trendi. S tem namenom v svoje vrste vabijo eminentna jazzovska imena, letos so povabili profesorja na newyorški jazzovski akademiji Manhattan School of Music in enega najbolj cenjenih aranžerjev na svetu Michaela Abeneja. Glasbenike bo vodil na decembrskem koncertu v CD, z njim bo prišel tenorski saksofonist Ernie Watts, ki je med drugim igral z Rolling Stonesi in Beatlesi. Abene pa bo vodil tudi majski koncert v CD, na katerem bo solistka zvezdnica vokalnega jazza Patti Austin.

Radijski big band bo aprila 2011 nastopil tudi na Slovenskih glasbenih dnevih, dirigent bo Vinko Globokar. Med vidnejšimi koncerti pa je Šekoranja omenil še nastop na Jazz festivalu Cerkno maja 2011, ko bo predstavil nove skladbe, ki jih bo posebej za to zasedbo napisal Gianluigi Trovesi, avantgardni jazzist, ki bo glasbenike tudi vodil.